Проєкт удосконалення роботи приміського автобусного маршруту № 184 - Дяків, Орест Тарасович; Diakiv, Orest Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Однією з основних проблем є відсутність ефективної інтеграції приміських маршрутів із міською транспортною системою. Розклади, зупинки та тарифи приміського транспорту часто не узгоджуються з міськими маршрутами, що створює труднощі для пасажирів при перетині меж міста. Така ізольованість не дозволяє забезпечити безперебійну пересадку, що призводить до зниження комфортності поїздок і значного часу на пересування. Інфраструктурні проблеми, такі як відсутність окремих смуг або спеціально облаштованих зупинок для приміських маршрутів, погіршують швидкість і надійність перевезень. Приміські транспортні засоби змушені ділити дорогу з іншими учасниками руху, часто стикаючись із заторами на під’їздах до міста. Це не тільки впливає на розклад, але й підвищує ризик аварійних ситуацій, адже зупинки та маневри на вузьких дорогах можуть бути небезпечними. Ще однією актуальною проблемою є зношене технічне забезпечення. Багато приміських маршрутів експлуатують застарілі автобуси чи мікроавтобуси, які не відповідають сучасним стандартам комфорту та безпеки. Відсутність сучасних засобів оплати (наприклад, безготівкових розрахунків) та інформаційних систем про час прибуття ще більше ускладнюють зручність для пасажирів. Особливу увагу варто звернути на невідповідність вимогам щодо безбар’єрного доступу для осіб з обмеженими можливостями. Приміський автобусний маршрут №184, який з’єднує с. Суховолю з м. Львовом, з однієї сторони, виконує важливу функцію з’єднання приміських населених пунктів зі Львовом, а з іншої – має велику кількість дублювань серед міських маршрутів на ділянці руху по м. Львову. Враховуючи вищий тариф на проїзд та великі інтервали в русі, цей маршрут не є достатньо конкурентоспроможним, принаймні на території м. Львова. Об’єкт дослідження – приміський автобусний маршрут №184. Предмет дослідження – параметри пасажиропотоків на маршруті №184. Мета дослідження – аналіз пасажиропотоків на маршруті та вдосконалення його роботи.

One of the main problems is the lack of effective integration of suburban routes with the urban transportation system. Suburban transport schedules, stops, and fares are often not coordinated with urban routes, which creates difficulties for passengers when crossing city boundaries. Such isolation does not allow for smooth transfers, which leads to a decrease in the comfort of travel and significant travel time. Infrastructure problems, such as the lack of separate lanes or specially equipped stops for suburban routes, impair the speed and reliability of transportation. Suburban vehicles are forced to share the road with other road users, often encountering congestion at city entrances. This not only affects the schedule, but also increases the risk of accidents, as stopping and maneuvering on narrow roads can be dangerous. Another pressing problem is worn-out vehicles. Many suburban routes operate outdated buses or minibuses that do not meet modern comfort and safety standards. The lack of modern means of payment (e.g., cashless payments) and information systems on arrival times further complicate passenger convenience. Particular attention should be paid to the lack of barrier-free access for people with disabilities. Suburban bus route 184, which connects the village of Sukhovolya with the city of Lviv, on the one hand, performs an important function of connecting suburban settlements with Lviv, and on the other hand, has a large number of duplications among city routes on the section of the city. Given the higher fare and long intervals, this route is not competitive enough, at least in Lviv. The object of the study is the suburban bus route 184. The subject of the study is the parameters of passenger traffic on route 184. The purpose of the study is to analyze passenger flows on the route and improve its operation.
Project to improve the operation of suburban bus route No. 184
Keywords: 6.275.03.03; пасажиропотік; коефіцієнт наповненості салону; транспортна робота; графік руху автобусів; passenger traffic; occupancy rate; transportation work; bus schedule. List of used literature sources. 1. Delbosc; A.; & Currie; G. (2011). Transport problems that matter–social and psychological links to transport disadvantage. Journal of Transport Geography; 19(1); 170-178. 2. Batty; M.; Besussi; E.; & Chin; N. (2003). Traffic; urban growth and suburban sprawl. 3. Sevrovic; M.; Brcic; D.; & Kos; G. (2015). Transportation costs and subsidy distribution model for urban and suburban public passenger transport. Promet-Traffic&transportation; 27(1); 23-33. 4. Espino; R.; de Dios Ortuzar; J.; & Roman; C. (2007). Understanding suburban travel demand: Flexible modelling with revealed and stated choice data. Transportation Research Part A: Policy and Practice; 41(10); 899-912