Мова ворожнечі у контенті новинних ТГ- каналів - Кравців, Вікторія Михайлівна; Kravtsiv, Viktoriia Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У цьому дослідженні розглянуте питання застосування мови ворожнечі в контенті українських новинних Телеграм-каналів та впливу цього прийому на аудиторію. Об’єктом дослідження ємова каналах «Труха» і «Україна 24/7». ворожнечі в новинних Telegram Предмет дослідження – вплив мови ворожнечі у публікаціях новинних Telegram-каналів «Труха» і «Україна 24/7» на свідомість українських користувачів та на їхнє сприйняття новинного контенту. Метою роботи є дослідження мови ворожнечі у новинних Telegram каналах під час російсько-української війни та у визначенні її впливу на суспільну свідомість. Результати дослідження. Новинні Telegram-канали відіграють ключову роль у поширенні маніпулятивного контенту, зокрема мови ворожнечі, що проявляється в емоційно насиченій лексиці, грубих висловах, стереотипах і візуальних елементах, які підсилюють агресивність повідомлень. Проведений контент-аналіз каналів «Труха» та «Україна 24/7» дозволив виявити типові мовні маркери хейтспічу та встановити, що така риторика часто спрямована проти окремих національних і соціальних груп, політичних фігур і меншин. Водночас мова ворожнечі виконує функцію не лише комунікації, а й маніпулятивного інструмента, що мобілізує емоції аудиторії, загострюючи соціальні поділи. Соціологічне опитування показало, що українські користувачі Telegram усвідомлюють негативний вплив агресивної риторики: більшість респондентів пов’язують її із загостренням суспільної напруги та вважають необхідним запровадження чіткіших механізмів модерації контенту. Незважаючи на існування правових норм на рівні України та Європи, їхня ефективність у цифровому середовищі залишається низькою через складність виявлення та 1 доведення порушень. Анонімність, швидкість створення каналів і відсутність ефективного контролю ускладнюють боротьбу з деструктивним контентом. Дослідження підтвердило потребу в гармонізації законодавства та впровадженні систем саморегулювання онлайн-платформ задля підвищення інформаційної безпеки та зниження ризику радикалізації суспільства. Ключові слова конфлікти, медіпростір, – мова ворожнечі, цифровий маніпулювання, Telegram-канали, простір, соціологічне дослідження. Перелік використаних джерел: 1.Ісакова Т. О. Мова ворожнечі як проблема українського інформаційного простору. Стратегічні комунікації. № 4(41). 2016. С. 90-97. URL: https://niss priority.com/index.php/journal/article/view/121 2. Катеринич П. В., Дубровський Р. О., Кіндрась І. В. Мова ворожості в публіцистичному дискурсі (на матеріалі текстів Telegram). Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика.Т. 34 (73), Вип. 1(1). 2023. C. 170 177. URL:https://www.researchgate.net/publication/371291880_Mova_vorozosti_v_ publicisticnomu_diskursi_na_materiali_tekstiv_Telegram 3. Львова О. Л. Мова ворожнечі: теоретико-правовий аналіз поняття. Проблеми теорії держави і права. Правова держава. 2018. № 29(1). С. 71 79. UPL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/559991.pdf 4. Cohen R. Regulating hate speech: Nothing customaryabout it. Chicago Journal of I nternational Law. Vol. 15, No. 1. P. 238–239. URL: ura.uni-hamburg.de/media/die fakultaet/personen/albers-marion/seoul-national-university/course-outline/cohen regulatinh-hate-speech.pdf 5. Sellars A. Defining Hate Speech. Berkman KleinCenter Research Publication. Bos ton Univ. School ofLaw, Public Law Research Paper. 2016. 48.URL:https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2882244

This study addresses the issue of the use of hate speech in the content of Ukrainian news Telegram channels and its impact on the audience. The object of the research is hate speech in the news Telegram channels “Trukha” and “Ukraine 24/7.” The subject of the research is the influence of hate speech in publications of the news Telegram channels “Trukha” and “Ukraine 24/7” on the consciousness of Ukrainian users and their perception of news content. The aim of the work is to study hate speech in news Telegram channels during the Russian-Ukrainian war and to determine its impact on public consciousness. Research Results.News Telegram channels play a key role in spreading manipulative content, particularly hate speech, which manifests in emotionally charged vocabulary, harsh expressions, stereotypes, and visual elements that amplify the aggressiveness of messages. A conducted content analysis of the channels “Trukha” and “Ukraine 24/7” identified typical linguistic markers of hate speech and established that such rhetoric is often directed against certain national and social groups, political figures, and minorities. At the same time, hate speech serves not only as a means of communication but also as a manipulative tool that mobilizes the audience’s emotions, exacerbating social divisions. A sociological survey showed that Ukrainian Telegram users are aware of the negative impact of aggressive rhetoric: most respondents associate it with increased social tension and consider the introduction of clearer content moderation mechanisms necessary. Despite the existence of legal norms at both Ukrainian and European levels, their effectiveness in the digital environment remains low due to difficulties in detecting and proving violations. Anonymity, the rapid creation of channels, and the 1 lack of effective control complicate the fight against destructive content. The study confirmed the need for harmonization of legislation and the implementation of self regulation systems on online platforms to enhance information security and reduce the risk of societal radicalization.
Hate speech in the content of TG news channels
Keywords: 6.061.00.00; hate speech; digital space; conflicts; media space; manipulation; Telegram channels; sociological research. List of sources used: 1. Isakova T. O. Hate Speech as a Problem of the Ukrainian Information Space. Strategic Communications. № 4(41). 2016. Pp. 90-97. URL: https://niss priority.com/index.php/journal/article/view/121 2. Katerynych P. V.; Dubrovskyi R. O.; Kindras I. V. Hate Speech in Publicistic Discourse (Based on Telegram Texts). Scientific Notes of V. I. Vernadsky Taurida National University. Series: Philology. Journalism. Vol. 34 (73); Issue 1(1). 2023. Pp. 170-177. URL: https://www.researchgate.net/publication/371291880_Mova_vorozosti_v_publicistic nomu_diskursi_na_materiali_tekstiv_Telegram 3. Lvova O. L. Hate Speech: A Theoretical and Legal Analysis of the Concept. Problems of State and Law Theory. Rule of Law. 2018. № 29(1). Pp. 71-79. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/559991.pdf 4. Cohen R. Regulating Hate Speech: Nothing Customary About It. Chicago Journal of International Law. Vol. 15; No. 1. Pp. 238–239. URL: ura.uni hamburg.de/media/die-fakultaet/personen/albers-marion/seoul-national university/course-outline/cohen-regulatinh-hate-speech.pdf 5. Sellars A. Defining Hate Speech. Berkman Klein Center Research Publication. Boston Univ. School of Law; Public Law Research Paper. 2016. Pp. 16–48. URL: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2882244