Chronology and architecture of St. Peter’s church in Przemysl from the Old Rus era to the XVII century - Франків, Роман; Frankiv, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Архітектура Перемишля Княжої доби здебільшого асоціюється із дитинцем, пов’язаним із перебуванням тут осередку влади та авторитету. Водночас рівень зацікавленості рештою містобудівельної тканини, другого за значенням міста Галицького князівства, що розташоване східніше, є відчутно нижчою. Серед будівель цього великого ареалу була розташована і церква св. Петра, щодо якої є як історичні документальні свідчення, так і новіші археологічні матеріали, котрі потрібно комплексноінтерпретувати Аналіз джерельних та недавно отриманих археологічних матеріалів дає змогу уявити виглядпершого із двох храмів св. Петра у Перемишлі, котрий належить до Давньоруської доби. На основі врахування різних даних можна припустити, що його планувальна структура була аналогічною до використаної у ранній церкві (св. Івана) у Галичі в урочищі Царинка. Найближчим за розмірами та структурою до перемиського храму є церква св. Миколая у Львові, габарити середнохрестя (~підкупольного простору) яких майже однакові. Томузовнішній вигляд перемиського храму реконструюється за аналогією до цих двох споруд. Зіставлення наявних даних про трансформації архітектурного образу будівлі дають можливість припустити, що найбільш ймовірним часом зникнення давнього храму і будівництво на його місці нового, дещо меншого за розміром, є 1406 р. Саме з цією датою пов’язане найбільше зафіксоване руйнування споруди внаслідок пожежі. Оскільки після неї відбулась передача латинській общині давнього руського собору на Замковій горі, це може свідчити про те, що храм св. Петра знаходився в стані, який не давав йому змоги повноцінно функціонувати. Інші ймовірні дати зникнення споруди давньоруської доби, наприклад 1380 або 1498 роки, потребують додаткових аргументів.

The article analyzes the complex of historical and archaeological materials related to the architecture of the lost St. Peter’s Church in Przemysl (Peremyshl), which existed approximately from the XII–XIII centuries to 1679. Based on the systematization of the available data, an attempt is made to recreate the chronology of changes in the planning structure and appearance of the structure from the time of its appearance to dismantling.
Хронологія та архітектура храму Святого Петра у Перемишлі від давньоруської доби до XVII ст.
Keywords: Перемишль; церква; археологія; архітектура; відтворення; Przemysl; church; archaeology; architecture; reconstruction