Удосконалення технології ремонту корпусу автозчіпки типу СА-3 для збільшення ресурсу роботи - Косован, Василь Миколайович; Kosovan, Vasyl Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській роботі розглянуто актуальну проблему підвищення надійності та довговічності корпусу автозчіпки типу СА-3 шляхом удосконалення існуючих технологій його ремонту. У процесі виконання цієї бакалаврської роботи мною відповідно до поставленого завдання було здійснено вивчення наукової, технічної (спеціальної) та навчально-методичної літератури, що стосується конструкції та технологій ремонту автозчіпного обладнання вагонів і локомотивів, а також їх окремих елементів. У межах дослідження було опрацьовано технічну документацію, включаючи стандарти АТ «Укрзалізниця», державні стандарти (ДСТУ), а також наукові праці (статті, дисертації), присвячені підвищенню якості ремонту корпусу автозчіпки типу СА-3 та її деталей. При виконанні роботи було зауважено, що на даний момент використовуються при ремонті старі технології, які потребують заміни на нові та сучасні. Особливу увагу приділено сучасним пропозиціям виробників обладнання для зварювання та наплавлення. На основі проведеного аналізу сучасного стану технологій і технічних рішень у цьому норамку розроблено загальні рекомендації щодо внесення змін до типової технології ремонту, що дозволить покращити експлуатаційні характеристики автозчіпки типу СА-3 та її складових. Об’єктом дослідження в роботі виступає корпус автозчіпки СА-3, а також технологічні процеси ремонту в умовах ремонтних підприємств АТ «Укрзалізниця». Предмет дослідження – це технологічні процеси відновлення та ремонту, а також сучасгні інженерні рішення, що застосовуються під час обслуговування деталей автозчіпки типу СА-3 і її корпусу. Метою роботи є вивчення та аналіз сучасних технологій і методів ремонту, оцінка їх ефективності, проведення розрахунків з метою вдосконалення ремонтного процесу та підвищення довговічності елементів автозчіпного обладнання.

The bachelor's work considers the current problem of increasing the reliability and durability of the SA-3 type autocoupler body by improving the existing technologies for its repair. In the process of performing this bachelor's work, in accordance with the task, I studied scientific, technical (special) and educational and methodological literature related to the design and repair technologies of autocoupler equipment of wagons and locomotives, as well as their individual elements. As part of the study, technical documentation was processed, including the standards of JSC "Ukrzaliznytsia", state standards (DSTU), as well as scientific works (articles, dissertations) devoted to improving the quality of repair of the SA-3 type autocoupler body and its parts. During the work, it was noted that currently old technologies are used in repairs, which need to be replaced with new and modern ones. Special attention was paid to modern proposals from manufacturers of welding and surfacing equipment. Based on the analysis of the current state of technologies and technical solutions, general recommendations have been developed in this framework for making changes to the 6 typical repair technology, which will allow improving the operational characteristics of the SA-3 type auto coupler and its components. The object of the study in the work is the SA-3 auto coupler body, as well as the technological processes of repair in the conditions of the repair enterprises of JSC "Ukrzaliznytsia". The subject of the study is the technological processes of restoration and repair, as well as modern engineering solutions used during the maintenance of parts of the SA-3 auto coupler and its body. The purpose of the work is to study and analyze modern technologies and repair methods, assess their effectiveness, and perform calculations in order to improve the repair process and increase the durability of the auto coupler equipment elements.
Improvement of the repair technology of the SA-3 type autocoupler body to increase the service life
Keywords: 6.273.00.02; вантажний вагон; стенд; автозчіпка СА-3; наплавка; зварювання; корпус; freight car; stand; SA-3 auto coupler; surfacing; welding; body