Дослідження частотної ефективності вузькосмугових модуляцій - Пелішок, В. О.; Максимюк, Т. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Вузькосмугові модуляції широко використовували на початкових етапах розвитку радіосистем. Потім здебільшого почали використовувати широкосмугові модуляції. Але останнім часом знову набули застосування модифікації вузькосмугових модуляцій – модуляції з багатьма несучими частотами. Саме такі модуляції, зокрема OFDM, використовують у наземних системах адіозв’язку за наявності багатопроменевого поширення. Тому інтерес становить дослідження частотної ефективності вузькосмугових модуляцій з однією та багатьма несучими. Narrow-band modulations were vide used on the first stages of radiosystems development. Then wide-band modulations began to be used in many cases. But modifications of narrow-band modulations have purchased application recently again – modulations with many carryings frequencies. Exactly such modulations, in particular FDM, are used in terestial radiosystems at presence of multibeam distribution. That`s why there is an interest of the research of frequency efficiency of narrow-band modulations with one or many carryes.
Keywords: вузько-смугова модуляція; OFDM; narrow-band modulations