Сучасні уявлення про глибинну геологічну будову Карпатського регіону на основі прямого 3D моделювання гравітаційного поля - Казюка, І. М.; Федченко, Т. О.; Петровський, О. П.; Онищук, О. М.; Ганженко, Н. С.; Аніщенко, Ю. В. (Національний університет "Львівська політехніка", 2011)
Робота присвячена питанню вивчення глибинної тектонічної будови Українських Карпат. На основі результатів раніше виконаних сейсмічних досліджень, геологічних побудов, петрофізичної та свердловинної інформації, створена просторова модель глибинної будови літосфери в межах Карпатського регіону. Зроблена оцінка адекватності моделі з точки зору її відповідності гравітаційному полю. Результати досліджень дозволили обґрунтувати необхідність щодо проведення регіональних комплексних робіт по створенню узгодженої моделі глибинної будови Карпат. Доклад посвящен вопросу изучения глубинного тектонического строения Украинских Карпат. На основе результатов раньше выполненных сейсмических исследований, геологических построений, петрофизической и скважинной информации, создана пространственная модель глубинного строения литосферы в пределах Карпатского региона. Сделана оценка адекватности модели с точки зрения ее соответствия гравитационному полю. Результат исследования разрешили обосновывать необходимость что до введение региональных комплексных работ по созданию согласованной модели строения Карпат. Thesis is devoted to study of the deep tectonic structure of Ukrainian part of the Carpathians. A spatial model based on previously conducted seismic investigation, geological data, petrophysical and well log data has been created within Carpathian region. An estimation of the model adequacy in terms of its correspondence to gravity field has been done. Results of the research showed the necessity of conducting regional complex study for creating a consistent model of the Carpathian’s deep structure.
Современные представления о глубинном геологическом строении Карпатского региона на основе прямого 3D моделирования гравитационного поля
Modern concepts of deep geological structure of the Carpathian region based on direct 3D gravity modeling
Keywords: Карпатський регіон; 3D геолого-геофізична модель; геофізичні поля; границя Мохоровичича; дорифейський кристалічний фундамент; донеогеновий фундамент; автохтонні відклади; Карпатский регион; 3D геолого-геофизическая модель; граница Мохоровичича; дорифейский кристаллический фундамент; донеогеновой фундамент; автохтонные отложение; Carpathian region; 3D geological and geophysical model; Moho discontinuity; pre-Riphean basement; pre-Neogene basement; autochthonous sediments