Лінійні поперечні коливання пружної сталевої нитки, яка рухається із змінною швидкістю, та методи їх дослідження - Сліпчук, А. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
У межах уточненої моделі розглядаються поперечні коливання одновимірних пружних систем (канату, струни, линви), які рухаються уздовж своєї недеформованої осі зі змінною швидкістю. Отримано диференціальне рівняння, яке описує динамічні процеси у зазначених одновимірних системах; запропоновано методику його дослідження. Вона дає змогу отримати залежності для визначення впливу фізико-механічних і кінематичних характеристик системи на амплітуду і частоту її коливань. Визначення оптимального закону зміни швидкості руху каната. In borders of the specified model the transversal vibrations of the unidimensional resilient systems (to the rope, strings, tow-lines), which move along the undeformed axis variable-speed, are examined. Differential equalization which describes dynamic processes in noted unidimensional system is got; offered method of his research. It allows to get dependences for determination of influence physic-mathematical and kinematics descriptions of the system on amplitude and frequency of its vibrations.