Пошарове дослідження мікротвердості гартованого і негартованого скла шляхом травлення у суміші фторидної та сульфатної кислот - Жеплинський, Т. Б.; Серкіз, О. К. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Досліджено пошарову зміну величини мікротвердості негартованого скла і скла, гартованого повітряним методом,при травленні у суміші фторидної і сульфатної кислот. Встановлено, що її величина залежить від навантаження на індентор і має складний характер зміни в процесі травлення. Мікротвердість гартованого скла є меншою, ніж вихідного, у всіх випадках. It is investigated layer change of size of microhardness of the untempered glass and air tempered glass after digestion in mixture of hidrofluoric and sulphuric acids. It is shown it parameter depend on leading and it’s has difficult character change during digestion. Microhardness of tempered glass is lower than untempered one in all stages of digestion.
Keywords: гартування; мікротвердість; травлення; залишкові напруження; листове скло; tempering; microhardness; digestion; residual stress; sheet glass