Удосконалення роботи вантажної станції Г у зв’язку з закриттям малодіяльної під’їзної колії - Бойко, Роксолана Іванівна; Boiko, Roksolana Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Станція Г за об’ємом і характером роботи є проміжної вантажною станцією І класу. За схемою станція – поперечного типу, розташована на двоколійній дільниці Зсорт – Ф. Уся вантажна робота (розвантаження-завантаження) на вантажній станції Г виконується на таких пунктах вантажної роботи: вантажний район станції (ВР), як місце загального користування; п/к №1, яка має власний маневровий локомотив (за умовами Договору про експлуатацію під’їзної колії); п/к №2, яка за умовами Договору про подачу та забирання вагонів обробляється станційним маневровим локомотивом ЧМЕ3 (I варіант). Для першого варіанту побудований добовий план-графік роботи та розраховані показники роботи станції Гвант. На п/к №2 спостерігається зменшення обсягів розвантаження-завантаження і нерегулярність роботи підприємства. Вантажовласник (п/к №2) і станція Гвант вирішують питання закриття малодіяльної п/к із перенесенням вантажної роботи на місця загального користування (ВР), тому був розроблений альтернативний варіант роботи вантажної станції Гвант і побудований інший (другий) варіант добового плану-графіка й розраховані показники за цим (другим) варіантом. У випадку перенесення вантажної роботи з п/к №2 на ВР необхідно передбачити зміну технології роботи станції Гвант в цілому. Другий варіант потребує централізованого завезення-вивезення вантажів на/з залізничних складів ВР станції на склади вантажовласника, яким є п/к №2. Запропонований (другий) варіант технології роботи ВР і станції Гвант в цілому повинен не тільки забезпечити задані обсяги розвантаження-завантаження, а і покращити основні показники роботи станції. Аналіз можливий після побудови графічної моделі та розрахунку показників. 4 Окремо відзначається, що вантажовласнику (п/к №2) після зміни технології обслуговування п/к (перенесення вантажної роботи на ВР станції) не буде нараховуватися збір за подачу та забирання вагонів (згідно Договору про подачу та забирання вагонів). Таким чином можна стверджувати, що у випадку закриття малодіяльної п/к №2 із перенесенням усієї вантажної роботи на ВР ст. Гвант відбувається зміна технології роботи станційного маневрового локомотива і станції Гвант в цілому. Але в результаті відбувається покращення основних показників роботи вантажної станції Г, а значить, її робота удосконалена. Мета роботи: удосконалення технології роботи вантажної станції Г після закриття малодіяльної під’їзної колії з перенесенням роботи на вантажний район станції. У результаті детального аналізу та розрахунків побудовані дві графічних моделі роботи станції Г, визначені показники роботи та виконано їх порівняння й аналіз. Результати бакалаврської роботи можуть бути представлені залізниці для можливості зміни технології роботи діючих вантажних станцій.

Station G is an intermediate freight station of the 1st class in terms of its volume and nature of work. According to the scheme, the station is of the transverse type, located on the two-track section Zsort – F. All freight work (unloading-loading) at freight station G is performed at the following points of freight work: the freight area of the station (VR), as a place of common use; substation No. 1, which has its own shunting locomotive (under the terms of the Agreement on the operation of the access track); substation No. 2, which, under the terms of the Agreement on the supply and collection of wagons, is handled by the station shunting locomotive ChME3 (I option). For the first option, a daily work schedule was built and the performance indicators of the Hvant station were calculated. At the terminal No. 2, there is a decrease in the volumes of unloading and loading and irregularity of the enterprise's work. The cargo owner (terminal No. 2) and the Hvant station are solving the issue of closing the inactive terminal with the transfer of cargo work to public places (BP), therefore, an alternative option for the operation of the Hvant cargo station was developed and another (second) option of the daily work schedule was built and the indicators were calculated according to this (second) option. In the case of transferring cargo work from terminal No. 2 to BP, it is necessary to provide for a change in the technology of the Hvant station as a whole. The second option requires centralized delivery and removal of cargo to/from the railway warehouses of the station's BP to the warehouses of the cargo owner, which is terminal No. 2. The proposed (second) variant of the technology of operation of the VR and the Gvant station as a whole should not only provide the specified volumes of unloading and loading, but also improve the main indicators of the station's operation. Analysis is possible after building a graphical model and calculating indicators. 6 It is separately noted that the cargo owner (s/c No. 2) after changing the technology of servicing the station (transferring cargo work to the VR of the station) will not be charged a fee for the delivery and collection of wagons (according to the Agreement on the delivery and collection of wagons). Thus, it can be argued that in the case of closing the inactive S/c No. 2 with the transfer of all cargo work to the VR of the station. Gvant, the technology of operation of the station shunting locomotive and the Gvant station as a whole changes. But as a result, the main indicators of the operation of the Gv freight station improve, which means that its work is improved. Purpose of the work: improvement of the technology of operation of the freight station G after the closure of the inactive access track with the transfer of work to the freight area of the station. As a result of detailed analysis and calculations, two graphic models of the operation of the station G were built, performance indicators were determined and their comparison and analysis were performed. The results of the bachelor's thesis can be presented to the railway for the possibility of changing the technology of operation of operating freight stations.
Improving the operation of freight station G in connection with the closing of the low-density spur track
Keywords: 6.275.02.04; – козловий кран; мостовий кран; навантажувач; критий склад; відкрита площадка; контейнерний пункт; підвищена колія; капіталовкладення; річні експлуатаційні витрати; агент комерційний; вантаж; вантажна станція; вантажний район; вантажопотік; вагонопотік; витяжна колія; місцевий вагон; під’їзна колія; товарна контора; начальник станції; технічний огляд; комерційний огляд; - gantry crane; bridge crane; loader; covered warehouse; open area; container point; elevated track; capital investment; annual operating costs; commercial agent; cargo; freight station; freight area; cargo flow; wagon flow; exhaust track; local wagon; access track; freight office; station manager; technical inspection; commercial inspection