Дослідження і розвиток міжнародної економічної діяльності підприємств пивоваріння в умовах поглиблення співпраці України з Данією - Курицький, Владислав Юрійович; Kurytskyi, Vladyslav Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах глобалізації та активного розвитку міжнародних економічних зв’язків підприємства дедалі частіше виходять за межі внутрішнього ринку, шукаючи нові можливості для розширення своєї діяльності. Особливо актуальним є питання ефективного функціонування підприємств у сфері міжнародної економічної діяльності в умовах поглиблення міжнародної співпраці. Україна, прагнучи інтегруватися в європейський та світовий економічний простір, активно розвиває партнерські відносини з державами Європейського Союзу, зокрема з Данією. Така співпраця відкриває нові перспективи для національних виробників, у тому числі підприємств пивоварної галузі, яка є одним із значущих сегментів харчової промисловості України. Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення підходів до міжнародної економічної діяльності українських підприємств пивоваріння з урахуванням сучасних викликів та можливостей, що виникають в умовах поглиблення співпраці з Данією. Підвищення ефективності міжнародної взаємодії сприяє не лише зростанню конкурентоспроможності підприємств, а й розвитку економіки держави в цілому. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження та розробка практичних рекомендацій щодо розвитку міжнародної економічної діяльності підприємств пивоварної галузі України в умовах співпраці з Данією, на прикладі ПрАТ «Карлсберг Україна». Об’єктом дослідження є міжнародна економічна діяльність підприємств пивоварної галузі. Предметом дослідження є процеси формування, реалізації та вдосконалення міжнародної економічної діяльності підприємства ПрАТ «Карлсберг Україна» в умовах поглиблення співпраці між Україною та Данією. У теоретичному розділі було розкрито сутність міжнародної економічної діяльності підприємства як складної системи зовнішньоекономічної взаємодії, що охоплює торгівлю, інвестиційну діяльність, трансфер технологій, співробітництво в науково-дослідній сфері тощо. Також було проаналізовано нормативно-правове забезпечення міжнародної економічної діяльності в контексті євроінтеграційних процесів, зокрема співпраці України з країнами-членами ЄС, до яких належить і Данія. Міжнародна економічна діяльність кожної країни є важливою умовою її економічного зростання. Особливо це актуально за сучасних умов, коли набувають інтенсивного розвитку процеси міжнародної економічної інтеграції, транснаціоналізації, міжнародного поділу праці, глобалізації світового господарства. Міжнародна економічна діяльність (МЕД) сприяє розвитку перспективних напрямів експортного потенціалу, саме за рахунок МЕД наша країна вирішує проблему нестачі енергоносіїв, сучасних машин та устаткування, технологій, товарів народного споживання. У другому розділі здійснено макроекономічний аналіз динаміки зовнішньоекономічних відносин між Україною та Данією. Було встановлено, що економічне партнерство між цими країнами демонструє стабільну позитивну динаміку, особливо в галузях машинобудування, а також у сфері агро- і харчової промисловості, де спостерігається зростання інвестиційної та торговельної активності. Аналітичне дослідження виробничо-господарської діяльності ПрАТ «Карлсберг Україна» показало, що підприємство є одним із лідерів пивоварної галузі України, яке має розвинену виробничу інфраструктуру, сталу систему управління якістю продукції та налагоджену логістичну мережу. Водночас, аналіз показників міжнародної економічної діяльності компанії виявив необхідність удосконалення окремих напрямків її зовнішньоекономічної стратегії, зокрема у сфері цифрових комунікацій з іноземними контрагентами та споживачами. ПрАТ «Карлсберг Україна» є частиною міжнародної «Карлберг Груп», що обумовлює широкі внутрішньо- та зовнішньоекономічні зв'язки компанії. Зокрема, внутрішньоекономічні зв'язки підприємства охоплюють постачальників сировини (співпрацює з українськими постачальниками солоду, хмелю, зерна та інших необхідних інгредієнтів, що сприяє розвитку вітчизняного агропромислового комплексу); дистриб'юторські мережі (має розгалужену дистриб'юторську мережу, що охоплює всі регіони України, що забезпечує доступність продукції компанії для споживачів по всій країні); торговельні мережі (компанія співпрацює з національними та регіональними торговельними мережами, а також з підприємствами роздрібної торгівлі); співпраця з іншими підприємствами, які надають послуги по логістиці, маркетингу, рекламі тощо. Щодо імпорту сировини та обладнання компанія імпортує деякі види сировини, які не виробляються в Україні, а також сучасне обладнання для виробництва. Стосовно експорту продукції, то «Карлсберг Україна» експортує свою продукцію в інші країни, розширюючи ринки збуту. Як частина міжнародної групи «Карлсберг Груп», підтримує тісні зв'язки з іншими підрозділами по всьому світу. Це включає обмін досвідом, технологіями та ресурсами. Щодо міжнародних партнерів, то підприємство співпрацює з міжнародними логістичними компаніями та іншими закордонними партнерами. Поставлена ціль - підвищити рентабельність власного капіталу підприємства на 1,75% у 2025 році порівняно з 2024 роком - зумовила розгляд кількох альтернативних сценаріїв розвитку. Зокрема, було проаналізовано варіанти оптимізації витрат, збільшення обсягів експорту продукції до Данії, розширення участі у міжнародних виставках та залучення нових іноземних інвесторів. Проте найефективнішим заходом виявився напрям цифрового маркетингу, зокрема контент-маркетингу. У рамках розроблених рекомендацій було запропоновано впровадження на підприємстві NetHunt CRM - інструменту для автоматизації контент-маркетингової діяльності, управління відносинами з клієнтами та формування аналітики цифрових каналів. Очікується, що використання CRM-системи дозволить підвищити ефективність комунікацій з партнерами, збільшити охоплення цільових ринків, посилити бренд-присутність на міжнародному рівні, а також сприятиме зростанню фінансово-економічних показників, зокрема рентабельності власного капіталу. Також у рекомендаційній частині було проведено економічне обгрунтування обраного заходу і здійснений розрахунок зміни основних показників виробничо-господарської діяльності підприємства у результаті впровадження NetHunt CRM системи контент-маркетингу з метою розвитку міжнародної економічної діяльності ПрАТ «Карлсберг Україна». Таким чином, проведене дослідження підтвердило доцільність поєднання стратегічного підходу до міжнародної економічної діяльності з сучасними інструментами цифрової трансформації. Запропоновані у роботі заходи можуть бути застосовані не лише ПрАТ «Карлсберг Україна», а й іншими підприємствами пивоварної галузі України, що прагнуть ефективно реалізовувати свою зовнішньоекономічну стратегію в умовах міжнародної співпраці.

In modern conditions of globalization and active development of international economic relations, enterprises are increasingly going beyond the domestic market, looking for new opportunities to expand their activities. The issue of effective functioning of enterprises in the field of international economic activity in the context of deepening international cooperation is particularly relevant. Ukraine, striving to integrate into the European and world economic space, is actively developing partnership relations with the countries of the European Union, in particular with Denmark. Such cooperation opens up new prospects for national producers, including enterprises of the brewing industry, which is one of the significant segments of the food industry of Ukraine. The relevance of the research topic is due to the need to improve approaches to the international economic activity of Ukrainian brewing enterprises, taking into account modern challenges and opportunities that arise in the context of deepening cooperation with Denmark. Increasing the effectiveness of international interaction contributes not only to the growth of the competitiveness of enterprises, but also to the development of the state economy as a whole. The purpose of the master's qualification work is to study and develop practical recommendations for the development of international economic activity of enterprises in the brewing industry of Ukraine in the context of cooperation with Denmark, using the example of PrJSC "Carlsberg Ukraine". The object of the research is the international economic activity of enterprises in the brewing industry. The subject of the research is the processes of formation, implementation and improvement of the international economic activity of the enterprise PrJSC "Carlsberg Ukraine" in the context of deepening cooperation between Ukraine and Denmark. The theoretical section revealed the essence of the enterprise's international economic activity as a complex system of foreign economic interaction, covering trade, investment activity, technology transfer, cooperation in the scientific and research sphere, etc. The regulatory and legal support for international economic activity in the context of European integration processes, in particular Ukraine's cooperation with EU member states, including Denmark, was also analyzed. International economic activity of each country is an important condition for its economic growth. This is especially relevant in modern conditions, when the processes of international economic integration, transnationalization, international division of labor, and globalization of the world economy are gaining intensive development. International economic activity (IEA) contributes to the development of promising areas of export potential, it is through IEA that our country solves the problem of shortage of energy sources, modern machinery and equipment, technologies, and consumer goods. The second section provides a macroeconomic analysis of the dynamics of foreign economic relations between Ukraine and Denmark. It was found that the economic partnership between these countries demonstrates stable positive dynamics, especially in the fields of mechanical engineering, as well as in the agro- and food industry, where there is an increase in investment and trade activity. Analytical study of the production and economic activities of PJSC "Carlsberg Ukraine" showed that the company is one of the leaders in the brewing industry of Ukraine, which has a developed production infrastructure, a stable product quality management system and an established logistics network. At the same time, analysis of the indicators of the company's international economic activity revealed the need to improve certain areas of its foreign economic strategy, in particular in the field of digital communications with foreign counterparties and consumers. PJSC "Carlsberg Ukraine" is part of the international "Carlsberg Group", which determines the company's extensive domestic and foreign economic relations. In particular, the company's domestic economic relations cover suppliers of raw materials (it cooperates with Ukrainian suppliers of malt, hops, grain and other necessary ingredients, which contributes to the development of the domestic agro-industrial complex); distribution networks (it has an extensive distribution network covering all regions of Ukraine, which ensures the availability of the company's products for consumers throughout the country); retail chains (the company cooperates with national and regional retail chains, as well as with retail enterprises); cooperation with other enterprises that provide logistics, marketing, advertising, etc. Regarding the import of raw materials and equipment, the company imports some types of raw materials that are not produced in Ukraine, as well as modern production equipment. Regarding product exports, Carlsberg Ukraine exports its products to other countries, expanding its sales markets. As part of the international Carlsberg Group, it maintains close ties with other divisions around the world. This includes the exchange of experience, technologies and resources. As for international partners, the company cooperates with international logistics companies and other foreign partners. The goal set - to increase the profitability of the company's equity by 1.75% in 2025 compared to 2024 - led to the consideration of several alternative development scenarios. In particular, options for optimizing costs, increasing product exports to Denmark, expanding participation in international exhibitions and attracting new foreign investors were analyzed. However, the most effective measure was the direction of digital marketing, in particular content marketing. As part of the developed recommendations, it was proposed to implement NetHunt CRM at the enterprise - a tool for automating content marketing activities, managing customer relationships and forming analytics of digital channels. It is expected that the use of the CRM system will increase the efficiency of communications with partners, increase the coverage of target markets, strengthen the brand presence at the international level, and will also contribute to the growth of financial and economic indicators, in particular the profitability of equity. Also, in the recommendation part, an economic justification of the selected measure was carried out and a calculation of the change in the main indicators of the enterprise's production and economic activity as a result of the implementation of the NetHunt CRM content marketing system in order to develop the international economic activity of PrJSC "Carlsberg Ukraine". Thus, the conducted study confirmed the feasibility of combining a strategic approach to international economic activity with modern tools of digital transformation. The measures proposed in the work can be applied not only by PrJSC "Carlsberg Ukraine", but also by other enterprises of the brewing industry of Ukraine that seek to effectively implement their foreign economic strategy in the context of international cooperation.
Research and development the international economic activity of brewing enterprises in the context of deepening cooperation between Ukraine and Denmark
Keywords: 3.292.00.00; міжнародна економічна діяльність; інструменти цифрової трансформації; контент-маркетинг; експорт; імпорт; international economic activity; digital transformation tools; content marketing; export; import