Маркетингова товарна політика ТОВ "Маленька пекарня" - Бей, Христина Романівна; Bei, Khrystyna Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Ринок швидкого харчування характеризується високою динамікою розвитку, стійким споживчим попитом та зростаючими вимогами до якості обслуговування й асортименту продукції. У цій галузі важливими чинниками успіху є оперативність приготування, стабільна якість, доступна ціна та впізнаваність бренду. Споживачі дедалі більше звертають увагу не лише на смакові характеристики, а й на зручність замовлення, швидкість обслуговування, чистоту закладу та доброзичливість персоналу. У швидкому харчуванні важливу роль відіграє загальний клієнтський досвід – від оформлення замовлення до моменту його отримання, що формує лояльність і позитивні враження від бренду [1]. Формат франчайзингу у сфері швидкого харчування дозволяє ефективно масштабувати бізнес, використовуючи перевірені бізнес-моделі, стандартизовані рецептури та маркетингову підтримку з боку франчайзера. Для франчайзі це – можливість працювати під відомим брендом, користуватись навчальними програмами, централізованими постачаннями та напрацьованими управлінськими рішеннями. Разом із тим, успішна діяльність у межах франшизи вимагає дотримання корпоративних стандартів, контролю якості продукції та адаптації до локального ринку. Франчайзі може за погодженням з франчайзером вносити певні зміни до асортименту, зокрема додавати позиції, що відповідають смакам і вподобанням місцевих споживачів. Таке партнерство сприяє розвитку обох сторін: франчайзі отримує більше інструментів для задоволення попиту, а франчайзер – цінний зворотний зв’язок і ідеї для інновацій [2;3]. Ключовим фактором успіху у сфері швидкого харчування є маркетинг, який забезпечує впізнаваність бренду, залучення нових клієнтів і утримання постійних. Франчайзингові мережі застосовують багатоканальні стратегії 5 просування, поєднуючи традиційні рекламні методи з цифровими технологіями – таргетованою рекламою, мобільними додатками, email-розсилками. Особливу увагу приділяють локальному маркетингу, що дозволяє адаптувати глобальні кампанії до регіональних особливостей і враховувати специфіку місцевого ринку [4;5]. Велике значення для формування позитивного клієнтського досвіду має персонал. Незважаючи на рівень автоматизації, саме працівники відповідають за дотримання стандартів обслуговування, швидкість виконання замовлень та якість комунікації з відвідувачами. Висока кваліфікація та мотивація персоналу підвищують ефективність роботи закладу та зміцнюють лояльність клієнтів. Хоча франчайзери надають навчальні матеріали та підтримку, безпосередня організація роботи і створення комфортної атмосфери залишається на франчайзі [6]. Об’єкт дослідження – маркетингова товарна політика ТОВ «Маленька пекарня». Предмет дослідження – управління маркетингової товарної політикою ТОВ «Маленька пекарня» на ринку швидкого громадського харчування у сегменті хлібобулочних виробів. Мета дослідження: Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є дослідження маркетингової товарної політики ТОВ «Маленька пекарня» на ринку швидкого харчування. Результати дослідження. У процесі дослідження було розглянуто загальну характеристику діяльності та проведено аналіз основних фінансово-економічних показників ТОВ «Маленька пекарня», здійснено глибокий аналіз його маркетингової діяльності, цінової політики та конкурентного середовища, а також проведено аналіз продажів та оптимізацію асортименту за допомогою АВС-аналізу.

The fast food market is characterized by rapid development dynamics, stable consumer demand, and increasing requirements for service quality and product assortment. Key success factors in this industry include speed of preparation, consistent quality, affordable prices, and brand recognition. Consumers are increasingly paying attention not only to taste but also to ease of ordering, speed of service, cleanliness of the establishment, and friendliness of the staff. In fast food, the overall customer experience—from order placement to receipt—plays a crucial role in building loyalty and positive brand impressions [1]. The franchising format in the fast food sector allows effective business scaling by utilizing proven business models, standardized recipes, and marketing support from the franchisor. For franchisees, it is an opportunity to operate under a well-known brand, benefit from training programs, centralized supplies, and established management solutions. At the same time, successful franchise operations require adherence to corporate standards, quality control, and adaptation to the local market. With the franchisor's consent, franchisees may introduce certain changes to the product range, including adding items that suit local tastes and preferences. Such partnerships foster mutual growth: franchisees gain more tools to meet demand, while franchisors receive valuable feedback and innovation ideas [2;3]. Marketing is a key success factor in the fast food industry, ensuring brand recognition, attracting new customers, and retaining existing ones. Franchise networks implement multichannel promotional strategies that combine traditional advertising methods with digital technologies—targeted ads, mobile apps, and email campaigns. Particular attention is paid to local marketing, which allows global campaigns to be adapted to regional specifics and to address local market features [4;5]. Personnel play a significant role in shaping a positive customer experience. Despite the level of automation, employees are responsible for maintaining service 8 standards, speed of order fulfillment, and quality of communication with customers. High staff qualifications and motivation increase operational efficiency and strengthen customer loyalty. While franchisors provide training materials and support, the direct organization of work and creation of a comfortable atmosphere remain the franchisee's responsibility [6]. Study object: the marketing product policy of LTD "Malenka Pekarnya". Scope of research: the management of the marketing product policy of LTD "Malenka Pekarnya" in the fast food market segment of bakery products. Goal of research: the aim of the bachelor's qualification work is to investigate the marketing product policy of LTD "Malenka Pekarnya" in the fast food market. The research findings. The study reviewed the overall business activities and analyzed the main financial and economic indicators of LTD "Little Bakery," conducted an in-depth analysis of its marketing activities, pricing policy, and competitive environment, and performed sales analysis and assortment optimization using ABC analysis.
Marketing product policy at "Malenka pekarnia" Ltd
Keywords: 6.075.00.00; маркетингова товарна політика пекарні; ринок хлібобулочних виробів; ABC аналіз; маркетингова діяльність пекарні. 6 Перелік використаних джерел: 1.Черкес Р. Б; . Косар Н. С.; Бей Х. Р. Дослідження ринку послуг швидкого громадського харчування України. Економіка та суспільство. 2024. Випуск 60. (дата звернення 27.05.2025). DOI: doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-47 2.Бондаренко А. Ф.; Гордієнко В. П.; Москаленко А. О. Франчайзинг як ефективний інструмент розвитку компанії. Вісник Сумського державного університету. Серія Економіка. 2021. № 3. С. 87?93 (дата звернення 28.05.2025). DOI: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/87884 3. Фомішина В.; Федорова Н.; Огородник Р. Франчайзинг як модель управління міжнародним бізнесом у розвинених країнах світової економіки. Економіка та суспільство. 2024. № 69.(дата звернення 27.05.2025) DOI.: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-139 4. Дронова Т. С.; Умовіст А. В. Маркетинговий аналіз закладів швидкого харчування м. Дніпро. Економіка та суспільство. 2021. № 26 (дата звернення 27.05.2025) DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-32 5. Стець О.В.; Осіпчук К.О. Вплив цифровізації на ефективність бізнес-аналітики діяльності підприємства. Цифрова економіка та економічна безпека; № 4. 2024. (дата звернення 27.05.2025) DOI: https://doi.org/10.32782/dees.13-28 6. Толок Г. А.; Бровенко Т. В.; В. А. Лутай В. А. Інноваційні методи управління персоналом у ресторанних закладах. Актуальні проблеми економіки №9-10 (243-244). 2021. URL: https://eco-science.net/wp-content/uploads/2021/12/9-10.21._topik_Tolok-H.A.-Brovenko-T.V.-Lutai-V.A.-94-101.pdf (дата звернення 27.05.2025); marketing product policy of bakery; bakery products market; ABC analysis; marketing activities of bakery