Система соціальної підтримки бездомних осіб в Україні - Петраш, Роман Іванович; Petrash, Roman Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі розглянуто актуальні проблеми соціальної підтримки бездомних осіб в Україні. Бездомність належить до вразливих груп населення, а сучасні події значно поглибили цю проблему: як свідчать результати дослідження «Depaul Україна», повномасштабне вторгнення РФ в Україну стало основною причиною бездомності – наразі 22% людей, які ночують на вулицях чи в притулках, є внутрішньо переміщеними особами. Водночас точних загальнодержавних даних немає, але через війну та падіння рівня життя кількість осіб без даху над головою невпинно зростає. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та додатків. У першому розділі проаналізовано теоретико-методологічні основи теми (визначено поняття бездомності, розглянуто міжнародний досвід, обґрунтовано правову базу). У другому розділі висвітлено стан соціальної підтримки бездомних осіб в Україні (аналіз чинного законодавства, наявних програм, практики соціальних служб та організацій). У третьому розділі наведено результати емпіричного дослідження (інтерв’ю та опитування представників організацій, що працюють із бездомними) і сформульовано пропозиції щодо покращення системи підтримки. Основні результати дослідження свідчать про наявність значних прогалин у системі підтримки бездомних. Виявлено, що законодавство забезпечує базові соціальні послуги (притулок, нічліжка, підтримане проживання, реінтеграцію, натуральну допомогу), але не передбачає чітких гарантій надання бездомним довгострокового житла, а також повного доступу до медичних, юридичних, освітніх і реабілітаційних послуг. Cлід упровадити програму «Housing First» («Спершу житло») та розробити системні плани профілактики бездомності для людей, які звільняються з тюрем, лікарень чи військової служби. Серед інших важливих пропозицій – посилення міжвідомчої співпраці державних органів, місцевих адміністрацій, соціальних служб та громадських організацій, розширення мережі денних і нічних притулків, а також підвищення доступності існуючих соціальних послуг для бездомних осіб.

This bachelor's thesis examines the pressing issues of social support for homeless people in Ukraine. According to Depaul Ukraine, the full-scale invasion of Ukraine by the Russian Federation has become one of the main causes of homelessness — currently, 22% of people who sleep on the streets or in shelters are internally displaced persons. Although there is a lack of precise national statistics, the number of homeless individuals continues to rise due to war-related destruction and the general decline in living standards. The thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions, and appendices. The first chapter analyzes the theoretical and methodological foundations of the topic (definitions of homelessness, international approaches, and the legal framework). The second chapter explores the current state of social support for the homeless in Ukraine, including an analysis of legislation, social service programs, and institutional practices. The third chapter presents the results of empirical research (interviews and surveys of specialists working with the homeless) and offers proposals for enhancing the support system. The main findings reveal serious gaps in the current system. Although the legislation provides for basic services (shelters, overnight stays, supported housing, reintegration, in-kind assistance), it lacks guarantees for long-term housing, medical care, legal aid, education, and rehabilitation services. It is necessary to implement the "Housing First" approach and develop systematic prevention plans for individuals released from prisons, hospitals, or military service. Other key proposals include strengthening interagency cooperation, expanding the network of day and night shelters, and improving the accessibility of existing services for homeless individuals.
The system of social support for the homeless people in Ukraine
Keywords: 6.231.00.00; бездомність; соціальна підтримка; соціальні послуги; вразливі групи; війна; міжвідомча взаємодія. Перелік літератури:* Мокрицька; Н. П. (2023). Види соціальних послуг для бездомних осіб. Аналітично-порівняльне правознавство; (2); 193–198. https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.32 * Ryabchuk; A. (2015). Homelessness in Ukraine: Structural causes and moral evaluation. *Housing; Theory and Society; 32*(3); 288–306. [https://doi.org/10.1080/0965156X.2014.988964](https://doi.org/10.1080/0965156X. 2014.988964); homelessness; social support; social services; vulnerable groups; war; interagency cooperation