Філософсько-правові засади формування сучасної моделі суспільства - Шак , Роман Ігорович (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
У дисертаційній роботі реалізовується концептуальна ідея філософськоправової природи формування сучасної моделі суспільства, яка полягає у визначенні філософсько-правових засад формування та розвитку сучасної моделі суспільства, а також виявлення особливостей її становлення крізь призму цифровізаційних та глобалізаційних викликів. У межах виконаної роботи отримано науково-теоретичні результати, які мають значення не лише для науки, а й для правозастосовної діяльності. Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дисертаційна робота є першим у вітчизняному науковому дискурсі комплексним дослідженням філософсько-правових засад формування сучасної моделі суспільства, що логічно осмислюється через систематизацію наявних наукознавчих концептів задекларованої проблематики, визначення взаємодетермінації філософсько-правових засад функціонування глобального громадянського суспільства та розгляд інформаційного суспільства в синергетичному правовому вимірі. The dissertation implements a conceptual idea regarding the philosophical and legal nature of forming a modern society. It involves determining the philosophical and legal foundations necessary for the formation and development of a modern society, while also identifying the peculiarities of its formation through the challenges of digitalization and globalization. Through this work, the author has achieved significant scientific and theoretical results which are not only important for science but also for law enforcement. The results obtained in this dissertation have scientific novelty as it is the first comprehensive study in the national scientific discourse on the philosophical and legal foundations of forming a modern society. This study achieves logical comprehension through the systematization of existing scientific concepts related to the discussed issues. It also establishes the interdependence between the philosophical and legal foundations of global civil society's functioning and considers the information society within a synergistic legal dimension.
Philosophical and legal principles of formation of the modern model of society
Keywords: сучасна модель суспільства, громадянське суспільство, інформаційні ресурси, інформаційне суспільство, постмодерністське суспільство, права людини, трансформація, глобалізація, глобалізоване суспільство, правовий світогляд, державна влада, правова свідомість, правові цінності, демократія, суспільні відносини, суверенітет,modern model of society, civil society, information resources, information society, postmodern society, human rights, transformation, globalization, globalized society, legal outlook, state authority, legal consciousness, legal values, democracy, social relations, sovereignty; 340.12:316.32-025.13](043.5)