Дизайн інтер'єру приватної медичної клініки "DOT" у ЖК "Вежа" у м. Львові - Качмарик, Дмитро Володимирович; Kachmaryk, Dmytro Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пояснювальна записка містить: 64 сторінку текстової частини, 4 розділи, 15 рисунків, 33 джерела у списку використаної літератури. Об’єкт дослідження – інтер’єр приватної медичної клініки під назвою «DOT» площею 380 м2 у житловому комплексі «Вежа» в районі Підзамче, м. Львів. Мета роботи – розробити дизайн інтер’єру приватної медичної клініки «DOT», застосувавши сучасні підходи до просторового планування, інклюзивні та ергономічні рішення, а також новітні технології та матеріали для створення комфортного і функціонального середовища для пацієнтів і персоналу. Метод дослідження – аналіз аналогів, вивчення літературних джерел, нормативних вимог та практичного досвіду проєктування медичних закладів. У першому розділі проведено аналіз світового та українського досвіду формування сучасних медичних клінік загального призначення, досліджено передумови їх розвитку та проаналізовано аналоги закордонних і вітчизняних клінік. У другому розділі розглянуто особливості проєктування медичних закладів, зокрема функціональні, ергономічні та гігієнічні вимоги, а також застосування нових технологій і матеріалів. Третій розділ присвячено розробці дизайну інтер’єру клініки «DOT»: описано концептуальне та функціонально-естетичне вирішення, предметне наповнення, принципи ергономіки та інклюзивності, а також використані оздоблювальні матеріали й технології. У четвертому розділі обґрунтовано витрати на реалізацію проєкту, наведено локальний кошторис та оцінку ефективності. Важливим завданням було створення простору, який забезпечує комфорт, безпеку та психологічний добробут, сприяючи довірі пацієнтів і ефективній роботі персоналу. Дизайн виконано в стилі мінімалізму з елементами біофільного підходу, що поєднує функціональність, естетику та інклюзивність. 2

The explanatory note contains: 64 pages of text, 4 chapters, 15 figures, 33 sources in the reference list. Research Object – the interior of a private medical clinic named "DOT" with an area of 380 m2, located in the "Vezha" residential complex in the Pidzamche district, Lviv. Purpose of the Work – to develop the interior design of the private medical clinic "DOT," applying modern approaches to spatial planning, inclusive and ergonomic solutions, as well as innovative technologies and materials to create a comfortable and functional environment for patients and staff. Research Method – analysis of precedents, study of literary sources, regulatory requirements, and practical experience in designing medical facilities. The first chapter analyzes global and Ukrainian experiences in shaping modern general-purpose medical clinics, explores the prerequisites for their development, and examines foreign and domestic precedents. The second chapter addresses the specifics of designing medical facilities, including functional, ergonomic, and hygienic requirements, as well as the application of new technologies and materials. The third chapter is dedicated to the development of the interior design for the "DOT" clinic: it describes the conceptual and functional-aesthetic solutions, object furnishing, principles of ergonomics and inclusivity, and the applied finishing materials and technologies. The fourth chapter justifies the costs of project implementation, provides a local cost estimate, and evaluates its effectiveness. A key task was to create a space that ensures comfort, safety, and psychological well-being, fostering patient trust and efficient staff performance. The design is executed in the style of minimalism with elements of a biophilic approach, combining functionality, aesthetics, and inclusivity.
Interior design of the private medical clinic "DOT" in the "Vezha" Residential Complex in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; медична клініка; дизайн інтер’єру; просторовий дизайн; проєктування; теплий мінімалізм; біофільний дизайн; інклюзивність; ергономіка; людиноцентричність; medical clinic; interior design; spatial design; designing; warm minimalism; biophilic design; inclusivity; ergonomics; human-centeredness