Використання теплоенергетичного потенціалу зовнішнього клімату для зменшення енергозатрат при опаленні будівель - Волощук, В. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
На прикладі Рівненського регіону виконано аналіз та кількісну оцінку комплексного впливу температури навколишнього середовища, швидкості вітру та сонячної радіації на тепловтрати будівлі. Показано, що для житлової будівлі у кліматичних умовах Рівненського регіону, сонячна радіація, що проникає через вікна, приносить додаткову теплову енергію, дає змогу в середньому на 25 % зменшити потребу в енергоресурсах на опалення будівель. Крім того, враховуючи ретроспективний аналіз метеорологічних даних метеостанцій Рівненської області, в роботі зроблена оцінка зміни параметрів опалювального періоду та обсягів теплоспоживання житлово-комунального сектору, обумовлених процесами глобальних змін клімату. On the example for Rivne region analysis and calculations are made in the article for the purpose of evaluation of complex influence of oudoor temperature, wind velocity and solar radiation on building heat losses. It is shown that for a residential building, in climatic conditions of Rivne region energy input from solar radiation through windows into living space can save about 25 percent of heating costs. Moreover, coming out of retrospective analysis of the meteorological data the article gives estimation of changes of heating season parameters and energy consumption in communal thermal energy sector due to global climate changes.
Keywords: температура навколишнього середовища; швидкість вітру; сонячна радіація; параметри опалювального періоду; oudoor temperature; wind velocity; solar radiation heating; season parameters