Features of the process of loading and transportation of hot asphalt concrete mixture. Ukrainian experience - Рибчинський, С. С.; Сідун, Ю. В.; Новицький, Ю. Л.; Стечишин, С. М.; Rybchynskyi, Sergii; Sidun, Iurii; Novytskyi, Yurii; Stechyshyn, Stepan (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Сьогодні практичні та наукові дослідження в Україні зосереджені переважно на етапах підбору, виготовлення та ущільнення гарячої асфальтобетонної суміші, а етапам завантаження та транспортування суміші приділяють менше уваги. Тому в статті описано два етапи технологічних процесів влаштування асфальтобетонних шарів – завантаження та транспортування асфальтобетонної суміші з погляду набутого вітчизняного досвіду. Щодо завантаження асфальтобетонної суміші наведено два варіанти вивантаження безпосередньо у кузов автомобіля-самоскида або у бункер-накопичувач. Зазначено переваги використання бункера-накопичувача, їх різновиди та час зберігання асфальтобетонної суміші в них. Охарактеризовано процедуру підготовки кузова автомобіля-самоскида до завантаження (очищення, змащення), наведено правильну і неправильну схему завантаження та візуальні ознаки якості асфальтобетонної суміші після вивантаження в автомобіль-самоскид. Розглянуто основні параметри автосамоскидів, використовуваних на етапі транспортування асфальтобетонної суміші. Зазначено, як потрібно захищати асфальтобетонну суміш від остигання в кузові автосамоскида, відстань та дозволений час на транспортування, можливі проблеми, які виникають під час транспортування. Наведено методику контролю середньої температури в кузові автосамоскида асфальтобетонної суміші, доставленої до місця виконання робіт. Розглянуто температурні параметри, час зберігання та час і відстань транспортування суміші, необхідність використання перезавантажувачів під час вивантаження суміші в асфальтоукладач. Здійснено літературний огляд особливостей транспортування асфальтобетонних сумішей, модифікованих поверхнево-активними речовинами та восками. Основні вимоги та особливості завантаження та транспортування гарячої асфальтобетонної суміші зведено для зручності у табличну форму.

Depicted in the Article are two stages of technological construction processes for asphalt concrete courses, namely: loading and transportation of asphalt concrete mix. As regards the loading, presented in the Article are two versions of discharging directly into dump body of dump truck or into storage hopper. Mentioned are the advantages of storage hopper usage, as well as the variety of such facilities and the storage time for asphalt concrete mix inside them. Described is the preparation procedure for a dump body of dump truck prior to loading (cleaning, lubrication). Explained are both the proper and improper schemes of loading, as well as the visual signs of asphalt concrete quality after discharging. Described is the right way to protect the asphalt concrete mix against cooling in dump body of dump truck, as well as the proper distance and allowed time-interval for transportation, possible problems occurring during transportation, expediency of using re-loaders for discharging the mix into the receiving hopper of asphalt paver.
Особливості процесу завантаження та транспортування гарячої асфальтобетонної суміші. український досвід
Keywords: бітумне в’яжуче; гаряча асфальтобетонна суміш; завантаження; транспортування; сегрегація; бункер-накопичувач; bitumen binder; hot asphalt concrete mix; loading; transportation; segregation; storage hopper