Боротьба з корупцією в українському публічному секторі: оцінка ефективності антикорупційних стратегій та шляхи подальшого вдосконалення - Погорілець, Мар’яна; Шульган, Ірина; Pohorilets, Mariana; Shulhan, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена аналізу ефективності антикорупційних стратегій в українському публічному секторі та визначенню шляхів подальшого вдосконалення їх реалізації. Досліджуються основні проблеми, що перешкоджають успішній боротьбі з корупцією в державних структурах України, а також аналізуються наявні стратегії та їхні результати. На основі зібраної інформації пропонуються конкретні рекомендації щодо підвищення ефективності антикорупційних заходів у публічному секторі. Одним з основних факторів, що ускладнюють боротьбу з корупцією в Україні, є недостатня ефективність правової системи, слабкість правоохоронних органів та відсутність чіткої політичної волі для проведення реформ. Нерідко спостерігається недостатня координація між різними органами влади та недостатній контроль за їх діяльністю, що ускладнює виявлення та покарання корупційних правопорушень. У контексті реалізації антикорупційних стратегій в Україні було прийнято низку законодавчих актів та створено спеціалізовані агентства, такі як Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Однак деякі з цих заходів не дали очікуваних результатів через недостатню фінансову підтримку, політичний тиск або неефективне управління. Для подальшого вдосконалення успішного втілення антикорупційних стратегій важливо звернути увагу на кілька аспектів. По-перше, потрібно забезпечити більшу прозорість та відкритість у діяльності державних органів, зокрема, шляхом впровадження системи електронного документообігу та публічного звітування. По-друге, важливо зміцнити механізми контролю за діяльністю публічних службовців та забезпечити їх незалежність від політичного впливу. По-третє, потрібно здійснити реформу судової системи для забезпечення об’єктивного розгляду корупційних проваджень та накладення відповідних покарань.

The article is devoted to the analysis of the effectiveness of anti-corruption strategies in the Ukrainian public sector and the determination of ways of their further improvement. The main problems that hinder the successful fight against corruption in the state structures of Ukraine are investigated, and the existing strategies and their results are analysed. Based on the collected information, specific recommendations are offered to improve the effectiveness of anti-corruption measures in the public sector. One of the main factors complicating the fight against corruption in Ukraine is the insufficient effectiveness of the legal system, the weakness of law enforcement agencies, and the lack of a clear political will to carry out reforms. Insufficient coordination between various authorities and insufficient control over their activities is often observed, which makes it difficult to detect and punish corruption offences. In the context of anti-corruption strategies in Ukraine, several legislative acts were adopted and specialized agencies, such as the National Anti-Corruption Bureau and the Specialized Anti-Corruption Prosecutor’s Office, were established. However, some of these measures have not produced the expected results due to insufficient financial support, political pressure or ineffective management. To further improve anti-corruption strategies, it is important to pay attention to several aspects. First, it is necessary to ensure greater transparency and openness in the activities of state bodies, in particular, by implementing a system of electronic document circulation and public reporting. Secondly, it is important to strengthen the mechanisms of control over the activities of public officials and ensure their independence from political influence. Thirdly, it is necessary to reform the judicial system to ensure objective examination of corruption cases and imposition of appropriate punishments.
Fighting corruption in the ukrainian public sector: assessing the effectiveness of anti-corruption strategies and ways for further improvement
Keywords: корупція; антикорупційні стратегії; публічний сектор; ефективність; рекомендації; corruption; anti-corruption strategies; public sector; efficiency; recommendations; 328.185