Бухгалтерський облік наявності і руху грошових коштів на банківських рахунках у ОМС «Берестечківська міська рада» - Юхимчук, Микола Миколайович; Yukhymchuk, Mykola Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є бухгалтерський облік грошових коштів. Предметом дослідження є організація і методика обліку та аналізу грошових коштів на банківських рахунках у ОМС «Берестечківська міська рада». Метою дослідження є розгляд теоретичних, нормативно-правових та організаційно- методичних положень з обліку та аналізу грошових коштів на банківських рахунках «Берестечківська міська рада». Результати дослідження Гроші виступають універсальним еквівалентом обміну, виконуючи функції міри вартості, засобу обігу, а також засобу накопичення. У науково- економічній літературі виокремлюють дві основні теоретичні концепції їх походження — раціоналістичну та еволюційну. Згідно з раціоналістичним підходом, гроші були запроваджені свідомо як результат домовленості між людьми. Натомість еволюційна концепція пояснює виникнення грошей як поступовий і природний процес, що зумовлений розвитком товарного обміну. Переважна більшість сучасних економістів схиляється до еволюційного бачення природи грошей. Проблематика вдосконалення аналізу грошових потоків у діяльності установ залишається надзвичайно актуальною в умовах обмеженості фінансових ресурсів. Ефективне управління грошовими потоками є ключовим чинником забезпечення операційної стабільності, підвищення інвестиційної привабливості та досягнення як тактичних, так і стратегічних цілей розвитку. Крім того, результати аналітичної обробки інформації про рух грошових коштів мають важливе значення для зовнішніх користувачів фінансової звітності — зокрема, інвесторів, кредиторів та ділових партнерів, які на основі таких даних оцінюють фінансову стійкість і надійність суб’єкта господарювання. Аналіз фінансових показників ОМС «Берестечківська міська рада» за останні два роки свідчить про змішану динаміку результатів її господарській діяльності. Деякі показники демонструють позитивні тенденції, такі як збільшення коефіцієнта загальної ліквідності. Наявність грошових коштів установи за 2023-2024 роки мала тенденцію до зростання. Загалом, структура грошових коштів ОМС «Берестечківська міська рада» не зазнала значних змін, із несуттєвим зростанням та зменшенням за видами. Документальне оформлення обліку грошових коштів проводиться у первинних документах, які у ОМС «Берестечківська міська рада» поділяються на три групи: довідки про фінансування(банківські виписки), платіжні інструкції та меморіальні ордери . Синтетичний облік грошових коштів ведеться за їх видами. За дебетом даних рахунків відображається їх вплив на фінансовий результат. Аналітичний облік таких рахунків проводиться за фондами, бюджетними програмами та кодами економічної класифікації видатків.бухгалтерський облік, аналіз.

The object of the research is the accounting of funds. The subject of the study is the organization and methodology of accounting and analysis of funds in bank accounts in the local government "Berestechkivska City Council". The purpose of the study is to consider the theoretical, regulatory and organizational and methodological provisions on accounting and analysis of funds in bank accounts of the "Berestechkivska City Council". Results of the research Money is a universal equivalent of exchange. It serves as a measure of value, a means of circulation and accumulation of people's wealth. In the economic literature, two main concepts of the origin of money are distinguished: rationalistic and evolutionary. According to the rationalistic concept, people at some point agreed on the introduction of money. According to the evolutionary concept, money arose spontaneously as a result of the development of exchange. Most economists are supporters of the second approach. The problem of improving the analysis of cash flows of an enterprise for the purpose of competent management, overcoming the limitations of the enterprise in terms of operational activities and its investment opportunities due to the shortage of funds, ensuring the achievement of tactical and strategic goals remains open and relevant. At the same time, the results of such analysis are of great importance for external users of financial reporting when deciding on investing or lending its activities and the reliability of business partnerships. Analysis of the financial indicators of the local government "Berestechkivska City Council" over the past two years indicates a mixed dynamics of the results of its economic activities. Some indicators show positive trends, such as an increase in the total liquidity ratio. The availability of funds of the institution for 2023-2024 had a tendency to increase. In general, the structure of funds of the local government "Berestechkivska City Council" did not undergo significant changes, with insignificant growth and decrease by type. Documentary accounting of funds is carried out in primary documents, which in the local government "Berestechkivska City Council" are divided into three groups: certificates of financing (bank statements), payment instructions and memorial orders. Synthetic accounting of funds is carried out by their types. The debit of these accounts reflects their impact on the financial result. Analytical accounting of such accounts is carried out by funds, budget programs and codes of economic classification of expenditures.
Accounting for the availability and movement of funds in bank accounts in the local government entity «Berestechkivska City Council»
Keywords: 6.071.00.00; грошові кошти; документування; звітність; cash; documentation; reporting; accounting; analysis