Блоги в системі творчої діяльності журналіста - Колошва, Єва Романівна; Koloshva, Yeva (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню теми журналістської діяльності блогерів як нової форми комунікації в сучасному медіапросторі. У дослідженні проаналізовано поняття блогінгу, класифікацію блогосфери, а також досліджено етичні й правові аспекти їх діяльності. Основну увагу приділено дослідженню блогінгу як чинника розвитку журналістики, нової форми взаємодії з аудиторією та засобу оперативного поширення інформації. У другій частині роботи надається аналіз західного досвіду, зокрема мова йде про роль блогосфери у США та особливості журналістської діяльності європейських блогерів. У третьому розділі досліджено українську блогосферу, її жанрово-тематичні характеристики. Робота дозволила виявити, що блогінг значно вплинув на американську та європейську журналістику, демократизувавши створення контенту та сприяючи інтерактивній взаємодії з аудиторією. Також було визначено, що блогери відіграють важливу роль у формуванні суспільної думки, зокрема в умовах війни, коли актуальність достовірної інформації є критично високою. Було сформульовано низку практичних рекомендацій щодо вдосконалення діяльності українських медіа. Таким чином, завдяки роботі вдалося розширити уявлення про місце блогінгу в структурі сучасних ЗМІ, визначити його перспективи розвитку в Україні та сформувати базу для подальших досліджень. Загальний обсяг роботи становить 70 сторінок, містить 7 додатків (2 таблиці та 5 рисунків). Ключові поняття: блог, блогінг, журналістика, блогосфера, цифрові медіа, журналістська діяльність, медіапростір, українські блогери, журналістика, інформаційний вплив, ЗМІ, етика, мультимедійність.

The thesis is devoted to the study of bloggers' journalistic activity as a new form of communication in the modern media space. The research analyzes the concept of blogging, the classification of the blogosphere, as well as the ethical and legal aspects of blogging activity. Special attention is paid to blogging as a factor in the development of citizen journalism, a new form of audience interaction, and a tool for the rapid dissemination of information. The second part of the thesis presents an analysis of Western experience, focusing on the role of the blogosphere in the United States and the specific features of journalistic activity among European bloggers. The third chapter explores the Ukrainian blogosphere and its genre and thematic characteristics. The study revealed that blogging has significantly influenced American and European journalism by democratizing content creation and fostering interactive engagement with audiences. It was also found that bloggers play a key role in shaping public opinion, especially in wartime conditions, when the relevance of truthful information is critically important. A number of practical recommendations were proposed to improve the functioning of Ukrainian media. Thus, the thesis expanded the understanding of the place of blogging within the structure of modern mass media, outlined its development prospects in Ukraine, and established a foundation for further research. The total length of the thesis is 70 pages and includes 7 appendices (2 tables and 5 figures).
Blogs in the system of a journalist's creative activity
Keywords: 6.061.00.00; blog; blogging; journalism; blogosphere; digital media; journalistic activity; media space; Ukrainian bloggers; media; information influence; ethics; multimedia