Поняття, елементи та особливості правового статусу державного службовця - Хомишин, Ірина; Грицак, Зоряна; Khomyshyn, Iryna; Gritsak, Zoryana (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
У статті на основі наукової літератури та чинного законодавства України у сфері державної служби здійснено аналіз змісту правового статусу державного службовця. Наголошено, що правовий статус державного службовця визначає його місце у суспільстві. Висвітлено ознаки та особливості правового статусу державного службовця. Проаналізовано основні складові (елементи) правового статусу державного службовця. Визначено такі головні елементи правового статусу державного службовця як: обов’язки публічного службовця, права, обмеження, гарантії, соціально-матеріальне забезпечення, відповідальність, а також проведено класифікацію прав та обов’язків держслужбовця. Наголошено на первинності обов’язків та похідному спрямуванню прав державного службовця. Зроблено висновок, що зміст і сутність правового статусу державних службовців визначають його основні права та обов’язки, обмеження, гарантії та відповідальність.

The article analyzes the content of the legal status of a civil servant based on scientific literature and current legislation of Ukraine in the field of civil service. It is emphasized that the legal status of a civil servant determines his place in society. The features and peculiarities of the legal status of a civil servant are highlighted. The main components (elements) of the legal status of a civil servant are analyzed. The main elements of the legal status of a civil servant are defined as: duties of a civil servant, rights, restrictions, guarantees, social and material security, responsibility, as well as the classification of rights and responsibilities of a civil servant. Emphasis is placed on the primacy of responsibilities and the derivative direction of the rights of civil servants. It is concluded that the content and essence of the legal status of civil servants determine its basic rights and responsibilities, restrictions, guarantees and responsibilities.
Concepts, elements and features of the legal status of civil servants
Keywords: правовий статус; права та обов’язки; спеціальні обмеження; політична неупередженість; відповідальність; legal status; rights and responsibilities; special restrictions; political impartiality; responsibility; 432.5