Оптимізація динамічного гасника коливань для подовгастих елементів - Кузьо, І. В.; Дівеєв, Б. М.; Грицай, В. Й.; Коваль, Т. Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Розглянуті методи розрахунку і оптимізації конструкцій з динамічними гасниками коливань. Подані дискретно-континуальні моделі динаміки таких колісних машин, як штангові обприскувачі, пожежні машини. Отримані алгоритми зменшення вібрації подовгастих елементів таких машин за допомогою оптимізованих динамічних гасників коливань. The paper deals with the methods of calculation and optimization of constructions with the dynamic vibration absorbers. The discrete-continue models of wheeled land-machines dynamics such as boom-sprayer, fire-engine are offered. The algorithms for vibration decreasing of elongated machine elements by means of optimized dynamic vibration absorbers are received.