Соціальне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як складова соціальної політики - Головач, Анастасія Олександрівна; Serediuk, Anastasiia Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах соціально-економічної нестабільності, викликаної як внутрішніми процесами, так і зовнішніми факторами, проблема забезпечення прав і потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, набуває особливого значення. Зростання кількості цієї категорії дітей, спричинене, зокрема, війною, демографічною кризою та нестабільним соціальним середовищем, вимагає від держави посиленої уваги до формування ефективної та стійкої системи соціального забезпечення. Об’єктом дослідження постає соціальна політика в Україні. Предметом дослідження державна соціальна політика в Україні у сфері соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Метою роботи є вивчення специфіки реалізації державної політики у сфері соціального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Гіпотеза дослідження: система соціального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування потребує реформування, яке повинне позитивно вплинути на ефективність задоволення їхніх потреб та забезпечить належний захист прав громадян. Результати дослідження: результати аналізу дають змогу дослідити існуючі підходи до соціального забезпечення цієї категорії населення, а також запропонувати реалістична напрямки їх удосконалення з урахуванням умов сьогодення. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників, що працюють у сфері захисту прав дітей, а також для науковців, представників органів влади та неурядових організацій, які опікуються дітьми, позбавлених батьківського піклування.

In the current conditions of socio-economic instability caused by both internal processes and external factors, the problem of ensuring the rights and needs of orphans and children deprived of parental care is of particular importance. The growing number of this category of children, caused, in particular, by the war, the demographic crisis and the unstable social environment, requires the state to pay increased attention to the formation of an effective and sustainable social welfare system. The object of the study is social policy in Ukraine. The subject of the study is the state social policy in Ukraine in the field of social welfare of orphans and children deprived of parental care. The purpose of the research is to examine the specifics of the implementation of state policy in the field of social welfare of orphans and children deprived of parental care The research hypothesis: The system of social welfare of orphans and children deprived of parental care needs to be reformed, which should have a positive impact on the effectiveness of meeting their needs and ensure proper protection of citizens' rights. Findings of the study: The findings explore existing approaches to social welfare for this category of population and suggest realistic improvements, considering the current conditions. The results of the study can be useful for workers in the field of child protection, as well as for scientists, government officials and non-governmental organizations that take care of children deprived of parental care.
Social security of orphans and children deprived of parental care as a component of social policy
Keywords: 6.232.00.00; діти-сироти; діти; позбавлені батьківського піклування; соціальна політика; соціальне забезпечення; опіка та піклування; orphans; children deprived of parental care; social policy; social welfare; guardianship and care