Influence of Throttling and Nozzles Switching Sequence on Indicator of Water Distribution Uniformity in Cooling Tower Model - Орел, Вадим; Мацієвська, Оксана; Піцишин, Богдан; Ценюх, Максим; Orel, Vadym; Matsiyevska, Oksana; Pitsyshyn, Bohdan; Tseniukh, Maksym (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проаналізовано фактори, які призводять до нерівномірності розподілу води в градирнях. До них належать недосконалість конструкції трубопроводів і сопел водорозподільного пристрою градирень. Попередні дослідження, виконані на моделі водорозподільного пристрою баштової градирні системи циркуляційного водопостачання Рівненської АЕС, виявили нерівномірність роздавання води на соплах. Моделюванням неодночасності спрацьовування сопел встановлено, що витрати сопла, яке спрацьовує першим, найбільші. Тому для досягнення допустимої рівномірності роздавання води здійснювали дроселювання цього сопла за допомогою дросельної діафрагми. Показано, що таке дроселювання ефективне навіть за наявності гідродинамічної кавітації за відносних діаметрів діафрагми 0,449–0,624. У разі спрацьовування чотирьох модельних сопел одного за одним витрата першого з них зменшується як без дроселювання, так і за дроселювання. Збільшення кількості сопел, які працюють, до чотирьох істотно не впливає на витрату першого.

The article analyzes factors leading to non-uniformity of water distribution in cooling towers. These include imperfections in the design of pipelines and nozzles of the water distribution system of cooling towers. Previous studies conducted on a model of the water distribution system of the tower-type cooling system at Rivne Nuclear Power Plant have revealed uneven water distribution on the nozzles. Simulation of the simultaneity of nozzle activation showed that the nozzle that is activated first has the highest flow rate. Therefore, to achieve acceptable uniformity of water distribution, this nozzle was throttled using a throttling orifice plate. It has been shown that such throttling is effective even in the presence of hydrodynamic cavitation at orifice plate diameter ratios of 0.449–0.624. When four model nozzles are activated one after the other, the flow rate of the first nozzle decreases both with and without throttling. At the same time, increase in the number of working nozzles up to four does not significantly affect the flow rate of the first nozzle.
Вплив дроселювання та послідовності спрацьовування сопел на показник рівномірності розподілу води моделі баштової градирні
Keywords: баштова градирня; водорозподільний пристрій; сопло; дросельна діафрагма; cooling tower; water distribution system; nozzle; throttling orifice plate