Про корупційні діяння в трудових відносинах - Остапенко, Леонід; Ostapenko, Leonid (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Об’єктом наукового дослідження є корупційні діяння, що вчиняються повновладними суб’єктами у сфері трудових відносин. На жаль науковці як правило, фрагментарно висвітлюють окремі положення, що характеризують корупцію у сфері трудових відносин. Водночас поняття корупції варто розглядати з урахуванням ознак за допомогою яких можна визначити: 1) рівень і форми корупції, що проявляється у трудових відносинах між роботодавцями і працівниками; 2) системний і несистемний характер корупційних відносин, що мають місце у сфері праці; 3) наявність та залежність корупції від впливу на трудові відносини держави, суспільства, трудового колективу тощо; 4) наявність у суспільстві так званої «терпимості» до корупційних порушень у сфері праці; 5) зараження корупцією органів публічного управління, виробничої сфери, роботодавців, що свідчить про слабкість реагування українського суспільства на вчинення корупційних правопорушень у сфері трудових відносин. Визначено, що корупційна діяльність у сфері трудових відносин має суспільно небезпечний характер і тягне за собою настання шкідливих наслідків правового, матеріального і психологічного змісту. Звернена увага на те, що корупційна діяльність службових осіб, що уповноважені виконувати владні функції у сфері праці має протиправний зміст, який є суспільно небезпечними й шкідливим за наслідками. Охарактеризована сутність ознак, які є властивими при вчиненні корупційної діяльності у сфері трудових відносин. До них належать: 1) службові (посадові) особи, які виконують функції держави або органів місцевого самоврядування щодо регулювання відносин у сфері праці; 2) корупційна діяльність повноважних суб’єктів (роботодавців) у сфері праці, здійснення на підставі наданих їм службових (посадових) повноважень та пов’язаних із цим можливостей корисливого змісту; 3) метою корупційної діяльності у сфері трудових відносин є отримання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції вигоди для себе від залежного працівника (підлеглої службової особи). Доведено, що ці ознаки корупційної діяльності у сфері праці взаємозалежні і взаємообумовлені між собою, а їх прояв може мати місце під час законотворчого, приватизаційного, бюджетного процесів. Крім того, корупційна діяльність може мати кримінальний та адміністративно-деліктний характер, сутність якого полягає у підкупі повновладних службових осіб, які за незаконну винагороду надають ті чи інші послуги у сфері праці.

The object of scientific research is corruption acts committed by general entities in the field of labor relations. Unfortunately, scientists tend to fragmentaryly cover certain provisions characterizing corruption in the field of labor relations. At the same time, the concept of corruption should be considered taking into account the signs by which it is possible to determine: 1) the level and forms of corruption manifested in labor relations between employers and employees; 2) systemic and unsystematic nature of corruption relations taking place in the field of labor; 3) the presence and dependence of corruption on the impact on labor relations of the state, society, labor collective, etc.; 4) the presence in society of the so-called "tolerance" to corruption violations in the field of labor; 5) corruption of public administration, production sector, employers, which indicates the weakness of the ukrainian society's response to corruption offenses in the field of labor relations. It is determined that corruption in the field of labor relations is socially dangerous and entails the onset of harmful consequences of legal, material and psychological content. Attention is drawn to the fact that the corrupt activities of officials authorized to perform power functions in the field of labor have illegal content, which are socially dangerous and harmful in consequences. The essence of the signs that are inherent in the commission of corruption in the field of labor relations is characterized. These include: 1) officials (officials) who perform the functions of the state or local self-government bodies to regulate relations in the field of labor; 2) corruption activities of authorized entities (employers) in the field of labor, exercise on the basis of official (official) powers granted to them and related opportunities for self-serving content; 3) the purpose of corruption in the field of labor relations is to obtain an improper benefit or to accept a promise / offer of benefits for yourself from a dependent employee (subordinate official). It is proved that these signs of corruption in the field of labor are interdependent and interdependent, and their manifestation can occur during legislative, privatization, budgetary processes. In addition, corruption activities can be criminal and administratively tort in nature, the essence of which is to bribe powerful officials who provide certain services in the field of labor for illegal remuneration.
On corruption in labor relations
Keywords: держава; корупція; корупційна діяльність; роботодавець; службова особа; трудові відносини; state; corruption; corruption; employer; official; labor relations; 349.2 (477)