Дослідження і залучення іноземних інвестицій у вітчизняні промислові підприємства в умовах активізування співпраці з канадськими партнерами - Киричинський, Юрій Ігорович; Kyrychynskyi, Yurii Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
В умовах дії воєнного стану та майбутнього післявоєнного відновлення України питання залучення іноземних інвестицій набуває особливої ваги, оскільки саме зовнішні фінансові ресурси здатні компенсувати нестачу внутрішнього капіталу та забезпечити необхідні структурні трансформації в національній економіці. Обмеженість власних інвестиційних можливостей стримує розвиток промисловості, що визначає потребу у формуванні дієвих механізмів міжнародного інвестування. Іноземні інвестиції відіграють стратегічну роль у сучасних умовах, адже вони сприяють стабілізації економічної системи держави, що зазнала масштабних руйнувань, підвищують продуктивність виробництва та створюють підґрунтя для впровадження технологічних інновацій. Для України, яка активно розширює економічну взаємодію з країнами-партнерами, зокрема з Канадою, міжнародне інвестиційне співробітництво стає одним із ключових напрямів відновлення та розвитку промислового сектору. Разом з тим, історичний досвід доводить, що саморегуляція ринкового механізму не забезпечує ефективного та цілеспрямованого використання іноземних інвестицій. Тому на сучасному етапі важливим завданням є формування оптимальної системи регулювання інвестиційних процесів, яка базується на гармонійному поєднанні державних інструментів впливу та ринкових стимулів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення теоретичних і практичних підходів до залучення та використання іноземного інвестиційного капіталу в умовах економічної нестабільності та розвитку стратегічного партнерства між Україною і Канадою. Врахування національної специфіки, а також міжнародного досвіду, є критично важливим для формування ефективних механізмів інвестиційного забезпечення промислових підприємств. Метою магістерської роботи є дослідження процесів залучення іноземних інвестицій у вітчизняні промислові підприємства та розроблення шляхів їх активізації в умовах посилення співпраці з канадськими партнерами. Для досягнення поставленої мети передбачається виконання таких завдань: – уточнити зміст та сутнісні характеристики процесу залучення іноземних інвестицій у промисловий сектор України в умовах поглиблення співробітництва з Канадою; – дослідити сучасний стан і тенденції надходження іноземних інвестицій за участю канадських партнерів; – проаналізувати можливості адаптації міжнародного досвіду, зокрема канадського, до умов української економіки; – дослідити особливості міжнародної співпраці між Україною та Канадою у промисловій сфері; – провести аналіз діяльності ТОВ «Тайл» як прикладу підприємства промислового сектору; – визначити специфічні бар’єри та чинники, що впливають на ефективність залучення іноземного капіталу у співпраці з канадськими інвесторами; – розробити практичні пропозиції щодо вдосконалення процесу залучення іноземних інвестицій у промисловість за участю канадських партнерів. Об'єкт дослідження – діяльність ТОВ «Тайл». Предмет дослідження – економічні відносини та механізми залучення іноземних інвестицій у промисловий сектор України в умовах активізації співробітництва з Канадою. Методи дослідження. Наукове дослідження базується на комплексному та системному аналізі динаміки міжнародних економічних відносин. Використано загальнонаукові методи – аналіз, синтез, порівняльний та логічний методи, а також інструменти виявлення взаємозв’язків між соціально-економічними процесами. Крім того, опрацьовано сучасні теоретико-методологічні напрацювання вітчизняних і зарубіжних науковців щодо особливостей іноземного інвестування. Інформаційна база дослідження охоплює наукову літературу, аналітичні матеріали, монографії, нормативно-правові акти, що регулюють процеси залучення іноземних інвестицій та двосторонню співпрацю України й Канади. У межах дослідження було опрацьовано теоретичні аспекти залучення іноземних інвестицій у промислове виробництво. Встановлено, що для потенційного інвестора важливими є не лише економічні чинники, такі як наявність ресурсів і перспективність ринку збуту, але й організаційні аспекти розміщення та управління інвестиціями. Розуміючи це, держави, які прагнуть залучити інвестиції, розробляють ефективну політику та створюють сприятливі умови для інвестування, що відображено в національному законодавчому регулюванні. Дослідження українсько-канадської співпраці, зокрема інвестиційної, показало, що в Україні існують усі передумови для розвитку двосторонньої торгівлі та інвестиційних відносин з Канадою. Водночас інвестиційний аспект економічної дипломатії ще не досяг значного рівня ефективності, що потребує подальшого вдосконалення. На прикладі ТОВ «Тайл» проаналізовано особливості залучення іноземних інвестицій у промислове виробництво. Виявлено такі ключові моменти: економічний та фінансовий розвиток підприємства формує високий рівень довіри інвесторів; впровадження виробничих технологій забезпечує ефективність виробничих процесів; інвестиційний процес організовано належним чином; вигідне географічне розташування підприємства; проте існують проблеми у фінансовому циклі використання інвестиційних коштів та неефективність їхнього розподілу. На основі проведеного аналізу запропоновано конкретні заходи для розвитку українсько-канадської співпраці та прогнозування її перспектив на найближчі два роки. Для ТОВ «Тайл» запропоновано такі інструменти залучення іноземних інвестицій: Розроблення механізму прямих іноземних інвестицій. Стратегію залучення інвестицій у промислове виробництво металочерепиці. Підписання інвестиційної угоди про співпрацю з виробником технології «Smart roof» канадською компанією «Mera System». Загалом, впровадження цих заходів дозволяє ТОВ «Тайл» ефективно управляти власною конкурентоспроможністю, що є запорукою подальшого розвитку підприємства. Визначені пріоритетні напрями залучення іноземних інвестицій створюють умови для стабільного економічного зростання та підвищення ефективності управління підприємством.

Under the conditions of martial law and Ukraine’s future post-war reconstruction, the issue of attracting foreign investment acquires particular importance, as external financial resources are capable of compensating for the shortage of domestic capital and ensuring the necessary structural transformations in the national economy. The limited capacity of internal investments restrains industrial development, which determines the need to develop effective mechanisms of international investment. Foreign investment plays a strategic role in the current environment, as it contributes to stabilizing the state’s economic system, which has suffered large-scale destruction, increases production productivity, and creates a foundation for the introduction of technological innovations. For Ukraine, which is actively expanding economic cooperation with partner countries, particularly Canada, international investment cooperation is becoming one of the key directions of industrial recovery and development. At the same time, historical experience proves that the self-regulation of the market mechanism does not ensure the effective and targeted use of foreign investment. Therefore, at the current stage, an important task is the formation of an optimal system for regulating investment processes, based on a harmonious combination of state regulatory instruments and market incentives. The relevance of the study is determined by the need to update theoretical and practical approaches to attracting and using foreign investment capital under conditions of economic instability and the development of a strategic partnership between Ukraine and Canada. Taking national specifics and international experience into account is critically important for forming effective mechanisms of investment support for industrial enterprises. The aim of the master’s thesis is to study the processes of attracting foreign investment to domestic industrial enterprises and to develop ways to enhance these processes in the context of intensified cooperation with Canadian partners. To achieve this aim, the following tasks are set: – clarify the content and essential characteristics of the process of attracting foreign investment to Ukraine’s industrial sector under deepening cooperation with Canada; – study the current state and trends of foreign investment inflows involving Canadian partners; – analyze the possibilities of adapting international experience, particularly Canadian, to the conditions of the Ukrainian economy; – explore the specifics of international cooperation between Ukraine and Canada in the industrial sphere; – analyze the activities of “Tile” LLC as an example of an industrial enterprise; – identify specific barriers and factors influencing the effectiveness of attracting foreign capital in cooperation with Canadian investors; – develop practical proposals to improve the process of attracting foreign investment to industry with the participation of Canadian partners. The object of the study is the activity of “Tile” LLC. The subject of the study is the economic relations and mechanisms of attracting foreign investment in Ukraine’s industrial sector amid intensified cooperation with Canada. Research methods. The scientific study is based on a comprehensive and systematic analysis of the dynamics of international economic relations. General scientific methods were used—analysis, synthesis, comparative and logical methods, as well as tools for identifying interconnections between socio-economic processes. In addition, modern theoretical and methodological works of domestic and foreign scholars on the specifics of foreign investment were examined. The information base includes scientific literature, analytical materials, monographs, and regulatory documents governing foreign investment processes and Ukraine-Canada bilateral cooperation. Within the study, theoretical aspects of attracting foreign investment to industrial production were examined. It was established that for potential investors, not only economic factors—such as resource availability and market prospects—are important, but also organizational aspects of investment placement and management. Understanding this, countries seeking to attract investment develop effective policies and create favorable conditions for investors, which is reflected in national regulatory frameworks. The study of Ukrainian-Canadian cooperation, particularly investment cooperation, showed that Ukraine possesses all prerequisites for the development of bilateral trade and investment relations with Canada. At the same time, the investment dimension of economic diplomacy has not yet reached a sufficiently high level of effectiveness and requires further improvement. Using the example of “Tile” LLC, the specifics of attracting foreign investment to industrial production were analyzed. The following key points were identified: the economic and financial development of the enterprise fosters a high level of investor trust; the introduction of production technologies ensures efficient manufacturing processes; the investment process is properly organized; the enterprise’s geographic location is advantageous; however, problems exist in the financial cycle of investment funds and inefficiencies in their distribution. Based on the analysis, specific measures have been proposed to develop Ukrainian-Canadian cooperation and forecast its prospects for the next two years. For “Tile” LLC, the following tools for attracting foreign investment have been suggested: Development of a direct foreign investment mechanism. A strategy for attracting investment into metal roofing production. Signing a cooperation investment agreement with the Canadian “Mera System” company, the developer of the “Smart roof” technology. Overall, the implementation of these measures will allow “Tile” LLC to effectively manage its competitiveness, which is key to the enterprise’s further development. The identified priority directions of foreign investment attraction create conditions for stable economic growth and improved enterprise management efficiency.
Research and attraction of foreign investments in industrial production in the context of intensifying Ukrainian-Canadian cooperation
Keywords: 8.292.00.01; міжнародне інвестування; розумні інвестиції; управління інвестиціями Список літератури: Лебідь; А. (2025). Формування та розвиток інститутів спільного інвестування як передумова побудови стійкої економічної системи. Економіка та суспільство; (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-5 Ольга; Б.; Галунка; О.; & Мацапура; О. (2025). Цільові пріоритети та формалізований інструментарій трансформації системи управління інноваційним розвитком учасників інвестиційних проєктів та програм. Економіка та суспільство; (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-130 Новіков; В. (2025). Економічна сутність та аналіз вітчизняного ринку фінансових інвестицій. Економіка та суспільство; (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-76 Кришталь; Г.; & Ордуханов; Т. (2025). Кругообіг інвестицій в будівельну галузь та їх вплив на ефективність інвестиційної політики. Економіка та суспільство; (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-13 Полякова; Ю.; Шайда; О.; & Степанов; А. (2025). Залучення іноземних інвестицій як елемент економічної дипломатії. Економіка та суспільство; (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-163; international investment; smart investment; investment management