Розроблення брендбуку для рекламної компанії "Amigo" - Кириченко, Софія Ярославівна; Kyrychenko, Sofiia Yaroslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Брендбук – це офіційний внутрішньокорпоративний документ компанії, який містить головну інформацію про бренд. Брендбук ще називають „біблією бренду”, так як він містить опис цінностей, місії та філософії компанії. Окрім того, брендбук описує стратегію позиціонування бренду, концепцію комунікації зі споживачами та ідеологію компанії. Основне завдання брендбука – систематизація відомостей про компанію та збереження впізнаваності торгової марки її відмінних рис, ексклюзивності. Так, у своїй роботі Подра О. П. та Петришин Н. Я. наголошують що важливим елементом створення сильного бренду компанії є брендбук, під яким розуміють офіційний корпоративний документ компанії, що містить головну інформацію про бренд [1]. У своїй праці Процишин Ю.Т. стверджує, що „бренди – так само, як і люди – постійно змінюються” [2]. У зв'язку з цим, автор вважає, що потрібно регулярно переглядати та оновлювати свій брендбук (не менше 1 разу на рік), а правила використання фірмового стилю повинні знаходитися в одному ключі з поточними цілями і цінностями компанії. Охріменко Г. В. у роботі „Специфіка використання маркетингової інформації для формування брендбуків” зазначає, що формування брендбука компанії – це серйозний процес, який потребує максимум зусиль зі збору, аналізу, плануванню та оцінці маркетингової інформації [3]. Балюн О.О., у своїй статті „Брендбук: проблема визначення терміну” пропонує виділити у брендбукові дві складові: візуальну (використання графічних елементів ) та змістовний (частина, яка містить інформацію про місію, ідеї та цінності бренду) [4]. Вілер А. у своїй книзі „Designing brand identity: an essential guide for the entire branding team” наводить такі слова німецького дизайнера Еріка Шпікермана: „Брендбуки надихають, навчають і сприяють формуванню впізнаваності бренду” [5]. Об’єкт дослідження – брендбук як інструмент формування візуальної ідентичності та управління брендом у сфері рекламного бізнесу. Предмет дослідження – методи та інструменти створення брендбука для рекламної компанії з метою забезпечення цілісного фірмового стилю та ефективної візуальної комунікації. Мета дослідження: розробка брендбука для рекламної компанії „АМІҐО”, що забезпечить цілісну візуальну ідентичність бренду та сприятиме впізнаваності компанії на ринку. Результатом дослідження є розроблений брендбук для рекламної компанії „АМІҐО”, а саме оновлений логотип, кольорова гама та інші елементи корпоративної ідентичності.

A brand book is an official internal corporate document of a company that contains key information about the brand. It is often referred to as the "brand bible" because it includes a description of the company’s values, mission, and philosophy. Additionally, the brand book outlines the brand positioning strategy, communication concept with consumers, and the company’s ideology. The main purpose of the brand book is to systematize information about the company and maintain the brand’s recognition, uniqueness, and distinctive features. In their work, Podra O. P. and Petryshyn N. Ya. emphasize that an essential element in creating a strong brand is the brand book, which is understood as an official corporate document that contains the main information about the brand [1]. In his study, Protsyshyn Yu. T. states that “brands – like people – are constantly evolving” [2]. Therefore, the author suggests that the brand book should be regularly reviewed and updated (at least once a year), and the rules for using the corporate style must align with the company’s current goals and values. Okhrimenko H. V., in the paper "Specifics of Using Marketing Information for the Formation of Brand Books," notes that forming a company's brand book is a serious process that requires maximum effort in gathering, analyzing, planning, and evaluating marketing information [3]. Balyun O. O., in the article "Brand Book: The Problem of Defining the Term," proposes distinguishing two components in a brand book: the visual part (use of graphic elements) and the content part (which includes information about the brand's mission, ideas, and values) [4]. In her book "Designing Brand Identity: An Essential Guide for the Entire Branding Team," Wheeler A. quotes German designer Erik Spiekermann: “Brand books inspire, instruct, and help build brand recognition” [5]. Study object – the brand book as a tool for creating visual identity and brand management in the advertising industry. Scope of research – methods and tools for creating a brand book for an advertising company in order to ensure a coherent corporate style and effective visual communication. Goal of research: to develop a brand book for the advertising company “AMIGO” that will ensure a cohesive visual identity of the brand and enhance the company’s recognition in the market. Briefly put research results. The developed brand book for the advertising company “AMIGO,” including an updated logo, color scheme, and other elements of corporate identity.
Development of a Brand Book for the Advertising Company "Amigo"
Keywords: 6.029.00.04; – брендбук; компанія; ідентичність; бренд; впізнаваність; brand book; company; identity; brand; recognition