Математичні моделі для оптимізації процесів планування маршрутів та траєкторій - Кондратенко, Г. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Розглянуто розв'язання VRP - проблеми планування маршрутів як задачі оптимізації різноманітних об'єктів, що функціонують в нестаціонарних умовах або в умовах невизначеності. Прикладне застосування розглядається: для планування замкнутих траєкторій роботів з багатьма точками позиціонування як динамічних сцен на різних етапах технологічних процесів; планування маршрутів танкерів, що обслуговують судна-замовники, що розташовані в різних портах, на основі мінімізації сумарної довжини маршрутів.

The present article deals with VRP - Vehicle Routing Problem as optimisation problem for various objects in non-stationary or uncertain functioning conditions. The applications are: a planning of robot's close trajectory with ifferent fixing points as dynamical scenes from various stages of technological processes; a planning of tanker's routes for served ships situated at the different ports with criteria of minimal total distance.
Keywords: 517.93; 62-50