Етапи розвитку скульптурного декору ренесансової кам’яниці на пл. Ринок, 23 у Львові - Лінда, Світлана; Кулинська, Олександра; Linda, Svitlana; Kulynska, Oleksandra (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Скульптурний декор ренесансних кам’яниць привертає увагу дослідників не лише з точки зору його естетичних якостей, але і символічного змісту. Кам’яниця Шольц-Вольфовичів, яка знаходиться на пл. Ринок, 23 у Львові, вирізняється серед ренесансної забудови міста специфічним оздобленням. На підставі нових досліджень (іконографічні та іконологічні методи, методи компаративного аналізу) у сформовано цілісну картину етапів формування скульптурного декору кам’яниці, показано, як політичний та культурний контекст епохи впливав на його розвиток.

The sculptural decor of Renaissance tenements attracts the attention of researchers not only from the point of view of its aesthetic qualities, but also its symbolic meaning. The Scholz-Wolfovych tenement house, which is located at Sq. Rynok, 23 in Lviv, stands out among the Renaissance buildings of the city with its specific sculpture decor. On the basis of new research (iconographic and iconological methods, methods of comparative analysis), a complete picture of the stages of the formation of the sculptural decor of the tenement house was formed, and it was shown how the political and cultural context of the era influenced its development.
Stages of development of the sculpture decor of the renaissance tenement house at Rynok Square, 23 in Lviv
Keywords: скульптурний декор; кам’яниця Шольц-Вольфовичів; Львів; архітектура доби Ренесансу; sculptural decor; Scholz-Wolfovichi tenement house; Lviv; Renaissance architecture; 72.01 (03)