Концепція міста-саду: формування і розвиток на польських теренах упродовж першої чверті XX століття - Турчин, Богдан; Turchyn, Bohdan (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті розглянуто формування і розвиток концепції міста-саду на польських теренах упродовж першої чверті ХХ століття. Висвітлено досвід польської архітектури та урбаністики у контексті ідеї про місто-сад до Першої світової війни і у перші повоєнні роки. Описано приклади реалізованих польських міст-садів, діяльність як окремих діячів, так і цілих товариств та організацій, що займалися пропагуванням концепії міста-саду. Актуальність теми визначається потребою у створенні збалансованої та уніфікованої урбаністичної стратегії відновлення України, яка б мала не лише належне нормативно-правове обґрунтування, але й потужний ціннісний характер, що властивий, зокрема, концепції міста-саду.

The article examines the formation and development of the garden city concept in Poland during the first quarter of the twentieth century. The experience of Polish architecture and urbanism in the context of the garden city idea before the First World War and in the first postwar years is highlighted. Examples of realized Polish garden cities, the activities of both individual figures and entire societies and organizations that promoted the garden city concession are described. The relevance of the topic is determined by the need to create a balanced and unified urban strategy for the restoration of Ukraine, which would have not only a proper legal basis, but also a strong value character, which is inherent in the garden city concept.
The garden city concept: formation and development in Poland during the first quarter of the twentieth century
Keywords: місто-сад; концепція; урбаністика; Владислав Добжинський; Тадеуш Толвінський; Тадеуш Нєдзельський; Сальватор; Гішовець; Нова Варшава; Млочини; garden city; concept; urbanism; Władysław Dobrzyński; Tadeusz Tolwinski; Tadeusz Niedzielski; Salwator; Giszowiec; New Warsaw; Młociny; 72.03