Дослідження впливу громадського транспорту на швидкість руху загального транспортного потоку - Лесько, Роман-Павло Андрійович; Lesko, Roman-Pavlo Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Громадський транспорт є основою міської мобільності, забезпечуючи пересування значної частини населення та сприяючи зменшенню використання приватного автотранспорту. Однак його ефективність значною мірою залежить від того, як він взаємодіє із загальним транспортним потоком, який включає легкові автомобілі, вантажний транспорт, велосипедистів та пішоходів. Ця взаємодія визначає не лише швидкість і зручність переміщення пасажирів, але й рівень загального завантаження дорожньої мережі. Одним із ключових факторів, що впливають на ефективність руху громадського транспорту, є інтенсивність потоку інших транспортних засобів. У години пік дороги часто перевантажені, що спричиняє затримки у русі автобусів та трамваїв, змушуючи пасажирів очікувати довше, ніж передбачено графіком. Відсутність виділених смуг для громадського транспорту в густонаселених районах значно ускладнює його пересування, оскільки він змушений конкурувати за простір із приватними автомобілями. Світлофорне регулювання також відіграє важливу роль – якщо система управління дорожнім рухом не враховує потреби громадського транспорту, це призводить до додаткових затримок у русі. Ще одним важливим аспектом є поведінка водіїв приватного транспорту. Деякі водії не дотримуються правил дорожнього руху, займаючи смуги або зупинки, призначені для громадського транспорту, що ускладнює посадку та висадку пасажирів. Велосипедисти, особливо в містах із розвиненою велоінфраструктурою, також можуть створювати перешкоди для автобусів, рухаючись у їхніх смугах або перетинаючи маршрути на перехрестях. Проблема затримок громадського транспорту через затори є однією з найбільш поширених у сучасних містах. Коли автобуси та трамваї змушені рухатися разом із загальним потоком, їхня швидкість значно знижується, що негативно впливає на регулярність перевезень і комфорт пасажирів. Конфлікти між різними видами транспорту, зокрема велосипедистами, пішоходами та приватними автомобілями, лише посилюють ці труднощі. Проте інколи виникає ситуація, коли громадський транспорт рухається повільніше, ніж приватні автомобілі. Тоді виникає протилежна ситуація. В такому випадку, особливо коли частка громадського транспорту є значною, також доцільно виділяти смугу для громадського транспорту, щоб розділяти потоки з різною швидкістю. Для покращення ситуації необхідно впроваджувати комплексні заходи, спрямовані на оптимізацію взаємодії громадського транспорту з загальним потоком. Найбільш ефективним рішенням є створення виділених смуг для громадського транспорту, які дозволяють йому рухатися незалежно від заторів. Крім того, інтелектуальні транспортні системи, що забезпечують адаптивне керування світлофорами та пріоритетний проїзд для автобусів, допомагають скоротити час затримки. Розвиток інфраструктури також відіграє важливу роль у покращенні транспортної ситуації. Зручні, облаштовані зупинки, які враховують потреби пасажирів, добре продумана розмітка та інформаційні табло сприяють зручності користування громадським транспортом. Ще одним важливим аспектом є популяризація громадського транспорту як альтернативи приватним автомобілям. Якщо мешканці міста матимуть доступ до швидкого, комфортного та надійного транспорту, це призведе до зменшення кількості приватних авто на дорогах, що, у свою чергу, знизить рівень заторів. Отже, взаємодія транспортного потоку та громадського транспорту є критично важливим фактором для забезпечення ефективності міської мобільності. Впровадження інфраструктурних змін, оптимізація маршрутної мережі та вдосконалення транспортного регулювання допомагають зробити громадський транспорт зручним та доступним для всіх мешканців міста. Об’єкт дослідження – транспортні потоки на вулицях у м. Львові, де присутній громадський транспорт. Предмет дослідження – швидкості руху транспортного потоку на вулицях з громадським транспортом. В результаті проведених досліджень отримано залежності зміни швидкості руху транспортного потоку від частки громадського транспорту у ньому, а також від інтенсивності руху загального транспортного потоку.

Public transport is the backbone of urban mobility, providing transportation for a large part of the population and helping to reduce the use of private cars. However, its effectiveness largely depends on how it interacts with the overall traffic flow, which includes cars, trucks, cyclists, and pedestrians. This interaction determines not only the speed and convenience of passenger movement, but also the level of overall congestion on the road network. One of the key factors affecting the efficiency of public transport is the intensity of the flow of other vehicles. During rush hours, roads are often congested, causing delays in buses and trams, forcing passengers to wait longer than scheduled. The absence of dedicated lanes for public transport in densely populated areas makes it much more difficult for public transport to move around, as it has to compete for space with private cars. Traffic lights also play an important role - if the traffic management system does not take into account the needs of public transport, this leads to additional traffic delays. Another important aspect is the behavior of private transport drivers. Some drivers do not follow the traffic rules, occupying lanes or bus stops intended for public transport, making it difficult for passengers to board and disembark. Cyclists, especially in cities with developed cycling infrastructure, can also create obstacles for buses by riding in their lanes or crossing routes at intersections. The problem of public transportation delays due to congestion is one of the most common in modern cities. When buses and trams are forced to move along with the general traffic, their speed is significantly reduced, which negatively affects the regularity of transportation and passenger comfort. Conflicts between different modes of transportation, including cyclists, pedestrians, and private cars, only exacerbate these difficulties. However, sometimes there is a situation where public transportation is slower than private cars. Then the opposite situation arises. In this case, especially when the share of public transport is significant, it is also advisable to provide a lane for public transport to separate the flows of different speeds. To improve the situation, it is necessary to implement comprehensive measures aimed at optimizing the interaction of public transport with the general traffic. The most effective solution is to create dedicated lanes for public transport, which allow it to move independently of congestion. In addition, intelligent transportation systems that provide adaptive traffic lights and priority passage for buses help reduce delays. Infrastructure development also plays an important role in improving the transportation situation. Convenient, well-equipped bus stops that take into account the needs of passengers, well-designed signage and information boards contribute to the convenience of using public transport. Another important aspect is the promotion of public transport as an alternative to private cars. If city residents have access to fast, comfortable, and reliable transportation, it will reduce the number of private cars on the road, which in turn will reduce congestion. Thus, the interaction of traffic flow and public transport is a critical factor in ensuring the efficiency of urban mobility. Implementation of infrastructure changes, optimization of the route network, and improvement of transport regulation help to make public transport convenient and accessible to all city residents. The object of the study is traffic flows on streets in Lviv where public transport is present. The subject of the study is traffic speeds on streets with public transport. As a result of the research, the dependencies of changes in the speed of traffic flow on the share of public transport in it, as well as on the intensity of the general traffic flow, were obtained.
Study of the impact of public transport on the speed of the general traffic flow
Keywords: 3.275.03.04; – транспортний потік; громадський транспорт; виділена смуга; миттєва швидкість; - traffic flow; public transport; dedicated lane; instantaneous speed