Method of arrangement of internal thermal insulation of external protective structures of the room - Лабай, В. Й.; Верещинська, Г. І.; Labay, V.; Vereshchynska, H. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Зменшення енергоспоживання будівель нині є однією з ключових проблем у будівельній галузі. У будівлях з низьким енергоспоживанням втрати тепла не повинні перевищувати 5 %. Отже, існує нагальна потреба покращити теплові характеристики зовнішніх стін за допомогою теплоізоляції. В сучасному будівництві зазвичай застосовують зовнішнє утеплення стін будинків, проте трапляються випадки (пам’ятки архітектури), коли такий спосіб виконання неприпустимий. Тоді внутрішня ізоляція стає єдиним доступним рішенням. У статті розглянуто екстремальні умови, за яких можна запобігти конденсації, щоб уникнути руйнування огороджувальної конструкції. Висвітлено дослідження енергозбережної конструкції фасаду житлового будинку, в якому використано ізоляційні матеріали, придатні для цілей внутрішньої ізоляції історичних будівель. Проаналізовано вітчизняні та європейські літературні джерела, що стосуються підвищення рівня теплового захисту будівель та енергозбереження. Аналіз свідчить, що підвищення енергоефективності важливе для забезпечення сталої, доступної та безпечної енергетичної системи. Викладено результати дослідження, спрямованого на підвищення енергоефективності в житлових будинках, а також аналізу вологісного стану та можливості утворення конденсату в разі застосування внутрішнього утеплення. Для підтвердження результатів виконано числове моделювання. Отримані результати свідчать, що використання мінерального утеплювача “БЕТОЛЬ®” та алюмінієвої фольги як паробар’єра, накладених зсередини, сприяє поліпшенню теплоізоляції стін і знижує ризики утворення конденсату. Комп’ютерне моделювання продемонструвало, що за розглянутих умов конденсація не виникає. Це дослідження – важливий внесок у розвиток енергоефективних рішень для будівельної галузі, оскільки дасть змогу забезпечити мінімально допустиме значення опору теплопередачі зовнішніх огороджень, продовжити їх термін експлуатації.

The paper presents the results of a study aimed at increasing energy efficiency in residential buildings, as well as an analysis of the humidity state and the possibility of condensation when using internal insulation. Numerical simulations were performed to confirm the results. The obtained results indicate that the use of mineral insulation “BETOL®” and aluminum foil used as a vapor barrier, applied from the inside, contributes to the improvement of thermal insulation of the walls and reduces the risks of condensation. Computer modeling showed that under the formed conditions, condensation is not observed. This research has an important contribution to the development of energy-efficient solutions for the construction industry, as it allows to ensure the minimum permissible value of heat transfer resistance of external enclosures, to extend their service life.
Спосіб улаштування внутрішньої теплової ізоляції зовнішніх захисних конструкцій приміщення
Keywords: внутрішня теплова ізоляція; паробар’єр; паропроникнення; відносна вологість; енергоефективність; енергозбереження; internal thermal insulation; vaporbarrier; vapor penetration; relative humidity; energy efficiency