Природно-правові закони розвитку суспільства: гносеологічний аспект - Коваль, Ігор; Koval, Igor (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
З’ясовано, що природно-правові закони розвитку суспільства є невід’ємною складовою частиною формування цивілізованої правової системи в межах правового простору. Людина не може впливати на норми природного права, а лише максимально послуговуватися ними, пізнавати їх і втілювати у позитивно-правове поле держави для формування правового і демократичного суспільств. Ціннісним виміром розвитку людиноцентрованого суспільства є рівень правової свідомості та правової культури його громадян, а також здатність формувати в молодого покоління ціннісно-правові орієнтири на правомірну поведінку. Наголошено, що суспільні процеси в сучасному світі динамічні і не завжди позитивне право може вчасно врегулювати певні відносини з огляду на тривалість законодавчого процесу. Норми природного права діють безперервно і завжди “готові” скорегувати ті чи ті аспекти функціонування суспільства. Зазначено, що суспільна мораль також формується на основі норм природного права, звичаїв та традицій певної спільноти людей, але часто норми моралі не відповідають нормам природного права або й суперечать їм. Така ситуація складається за умов, коли суспільство нехтує загальнолюдськими цінностями, формується як авторитарне, чи тоталітарне. Ціннісні орієнтири людей зазнають певної деформації під впливом неправової ідеології, спотвореного сприйняття соціокультурних феноменів. Негативним аспектом є те, що такі антиціннісні установки особи можуть відображатися під час прийняття нормативно-правових актів держави, виконання і дотримання яких буде загальнообов’язковим. Акцентовано увагу на тому, що норми природного права впливають на формування правосвідомості конкретної особи і суспільства загалом, що є важливим чинником для повноцінного розвитку державного суспільства, адже громадяни з таким рівнем правосвідомості здатні сформувати громадянське суспільство і максимально його розвинути в напрямку правової держави. Правова культура особи формується під впливом суспільних цінностей, морально-етичних норм та правосвідомості. Правову культуру важливо не лише активно розвивати, а й вчасно формувати. Мовиться про молоде покоління, правову свідомість і культуру якого потрібно формувати з дитинства. У цьому процесі важлива роль належить закладам освіти, сім’ї, оточенню.

It was found that the natural and legal laws of the development of society are an integral component of the formation of a civilized legal system within the legal space. A person cannot influence the norms of natural law, but only use them as much as possible, get to know them and embody them in the positive legal field of the state for the formation of a legal and democratic society. A valuable dimension of the development of a human-centered society is the level of legal awareness and legal culture of its citizens, as well as the ability to form value-legal guidelines for lawful behavior in the younger generation. It is emphasized that social processes in the modern world are dynamic and not always positive law can timely regulate certain relations, given the duration of the legislative process. Norms of natural law operate continuously and are always “ready” to adjust certain aspects of society’s functioning. It is noted that social morality is also formed on the basis of the norms of natural law, customs and traditions of a certain community of people, but often the norms of morality do not correspond to the norms of natural law, or even contradict them. Such a situation occurs under conditions when society neglects universal human values, is formed as authoritarian or totalitarian. People’s value orientations undergo certain deformation due to the influence of illegal ideology, distorted perception of socio-cultural phenomena. The negative aspect is that such anti-value attitudes of a person may be reflected in the adoption of normative legal acts of the state, the implementation and observance of which will be universally mandatory. Attention is focused on the fact that the norms of natural law influence the formation of legal awareness of a specific person and society in general, which is an important factor for the full development of state society, because citizens with such a level of legal awareness are able to form civil society and develop it as much as possible in the direction of the rule of law. The legal culture of a person is formed under the influence of social values, moral and ethical norms and legal awareness. It is important not only to actively develop legal culture, but also to form it in time. We are talking about the young generation, whose legal consciousness and culture must be formed from childhood. In this process, an important role belongs to educational institutions, the family, and the environment.
Natural Laws of Society Development: Gnoseological Aspect
Keywords: природне право; суспільство; правова культура; правова свідомість; позитивне право; ціннісні правові орієнтації; natural law; society; legal culture; legal consciousness; positive law; value-based legal orientations; 340.12