Статика поглинання двох іонів важких металів природним цеолітом - Миляник, О. В.; Шквірко, О. М.; Гумницький, Я. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Важкі метали є особливо небезпечними для водного середовища, і очищення стічних вод від цих металів є обов’язковим перед їх скиданням до природних водойм. Літературні джерела свідчать про дослідження адсорбції окремих компонентів важких металів. Досліджено одночасну сорбцію двох компонентів, один із яких знаходиться у катіонній формі (купрум), а інший – в аніонній формі (хром). Експериментально досліджено статику одночасного поглинання іонів важких металів: купруму та хрому із розчинів природним цеолітом Сокирницького родовища, основою якого є клиноптилоліт. Показано, що поглинання катіону купруму відбувається значно інтенсивніше за поглинання хрому в аніонній формі. Heavy metals are particularly dangerous for the aquatic environment and sewage from these metals is required prior to discharge to natural waters. Literary sources indicate adsorption studies of individual components of heavy metals. Research simultaneous sorption of two components, one of which is in the form of cation (Cu), and the other is presented in the form of anion (Cr). Experimentally studied statics simultaneous absorption of heavy metals: copper and chromium from solutions, natural zeolite deposits Sokyrnytsky, which is based clinoptilolite. It is shown that the adsorption of copper cations is much harder for the adsorption of chromium in anionic form.
Static of absorption of two ions of heavy metals by natural zeolite
Keywords: важкі метали; мідь; хром; цеоліт; адсорбція; heavy metals; copper; chromium; zeolite; adsorption