Маркетингове обгрунтування вдосконалення товарно-збутової політики ТОВ "ОРТОТЕХНО" - Прикуда, Ярослав Васильович; Prykuda, Yaroslav Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сьогодні різні науковці сутність та зміст маркетингової товарної політики підприємства, яка є першою складовою його комплексу маркетингу, визначають по-різному [1, 2], акцентуючи увагу на важливості забезпечення управління його товарним асортиментом, підвищенні якості товарів [3] та впровадженні інновацій [4]. Важливою є і маркетингова збутова політика підприємства, яка формує необхідний зворотний зв'язок підприємства з ринком та забезпечує доступність пропонованих ним товарів для споживачів. Її реалізація пов’язана з формуванням та управлінням каналами розподілу товарів та організацією підприємством товароруху [5]. Загалом маркетинг виступає ефективним інструментом підвищення ефективності діяльності усіх підприємств [6]. Об’єкт дослідження - маркетингова товарна та збутова політика ТОВ «Ортотехно» на ринку медичних виробів. Предмет дослідження - теоретико-методичні засади щодо розроблення та управління маркетинговою товарною та збутовою політикою підприємства. Мета дослідження: дослідження ринку медичних виробів України, маркетингової товарної та збутової політики ТОВ «Ортотехно» на ньому, розроблення заходів для їх удосконалення на основі зібраної первинної та вторинної маркетингової інформації. Результати дослідження. Останніми роками в Україні спостерігається зростання захворювань опорно-рухового апарату, а також збільшення кількості людей з інвалідністю внаслідок війни. Технічні засоби реабілітації, зокрема інвалідні коляски та протезно-ортопедичні вироби, відіграють важливу роль у відновленні здоров’я та покращенні якості життя таких осіб. Реабілітаційну техніку населення України може отримати за державними програмами, але може закупити і у спеціалізованих магазинах. Відомими на ринку є наступні виробники та торговельні посередники реабілітаційної техніки в Україні: ТОВ «Танта Плюс»; ПП «Форвард-Орто»; ПрАТ «Завод «Артемзварювання»; ТОВ «Друкмаш-Центр»; ДКП «ЛЕПЗПіП», ТОВ «Лідер-Орто». Конкурентною перевагою продавців реабілітаційної техніки для населення України є їх широкий асортимент, можливість виготовлення товарів на замовлення з урахуванням індивідуальних особливостей людини, надання потенційним покупцям кваліфікованих консультацій та їх подальше обслуговування, пропозиція інноваційних товарів. ТОВ «Ортотехно» - це підприємство, яке виробляє та пропонує на ринку товари, основним призначенням яких є реабілітація людей з інвалідністю та полегшення їм життя. Товарний асортимент даного підприємства включає 16 асортиментних груп, серед яких багато різновидів інвалідних колясок, зокрема і дитячі. ТОВ «Ортотехно» є виробником колясок інвалідних без механічного пристрою пересування, для інших товарів дане підприємство є торговельним посередником. ТОВ «Ортотехно» відпускає свою продукцію зі складу, займається її доставкою, надає кваліфіковані консультації, бере участь у тендерах та збуває товари за державною програмою. Збирання та аналіз первинної маркетингової інформації показав, що на ринку медичних виробів України існує високий рівень зацікавленості опитаних у впровадженні розумних ортезів та протезів з електронним керуванням, які можуть перейти до категорії «A» при відповідному збуті та просуванні. Розроблено маркетингову концепцію «розумного ортезу», який пропонується реалізувати ТОВ «Ортотехно» під товарною маркою «OrtoTech Smart». У роботі подано результати ABC-XYZ-аналізу асортименту ТОВ «Ортотехно», що дозволило визначити напрями оптимізації його структури та запасів товарів. З метою вдосконалення маркетингової збутової політики досліджуваному підприємству необхідно розширити партнерські зв'язки, зокрема мова йде про налагодження співпраці з різноманітними аптечними мережами, ортопедичними салонами та великими торговими платформами для збільшення охоплення цільових ринків, розробку програми лояльності, запровадження реферальної програми, забезпечення можливості для відвідувачів сайту замовлення товарів на ньому.

Today, different scientists define the essence and content of the marketing product policy of an enterprise, which is the first component of its marketing complex, in different ways [1, 2], focusing on the importance of ensuring the management of its product range, improving the quality of goods [3], and introducing innovations [4]. The marketing sales policy of the enterprise is also important, which forms the necessary feedback of the enterprise with the market and ensures the availability of the goods offered by it for consumers. Its implementation is associated with the formation and management of channels of distribution of goods and the organization of goods movement by the enterprise [5]. In general, marketing is an effective tool for improving the efficiency of all enterprises [6]. The object of the study is the marketing product and sales policy of LLC «Ortotechno» in the medical products market. The subject of the study is the theoretical and methodological principles for the development and management of the marketing product and sales policy of the enterprise. The purpose of the study is to investigate the Ukrainian medical device market, the marketing and sales policy of LLC «Ortotechno», and to develop measures to improve them based on the collected primary and secondary marketing information. Research results. In recent years, Ukraine has seen a rise in musculoskeletal disorders, along with a growing number of people with disabilities due to the war. Assistive rehabilitation devices, such as wheelchairs and prosthetic - orthopedic products, play a crucial role in restoring health and improving the quality of life for these individuals. Rehabilitation equipment for the population of Ukraine can be obtained under state programs, but can also be purchased in specialized stores. The following manufacturers and resellers of rehabilitation equipment in Ukraine are well-known on the market: LLC «Tanta Plus»; PE «Forward-Orto»; PrJSC «Artemzvariuvannya Plant»; LLC «Drukmash-Center»; State Enterprise «LEPZPiP»; LLC «Leider-Orto». The competitive advantage of sellers of rehabilitation equipment for the population of Ukraine is their wide range, the ability to manufacture goods to order, taking into account the individual characteristics of a person, providing potential buyers with qualified consultations and their subsequent service, and offering innovative products. LLC «Ortotechno» is an enterprise that produces and offers on the market goods, the main purpose of which is the rehabilitation of people with disabilities and making their lives easier. The product range of this enterprise includes 16 product groups, among which there are many varieties of wheelchairs, including children's. LLC «Ortotechno» is a manufacturer of wheelchairs without a mechanical mobility device; for other goods, this enterprise is a sales intermediary. LLC «Ortotechno» releases its products from the warehouse, delivers them, and provides qualified consultations, participates in tenders, and sells products under the state program. The collection and analysis of primary marketing information showed that in the Ukrainian medical device market there is a high level of interest among respondents in the introduction of smart orthoses and prostheses with electronic control, which can move to category «A» with appropriate marketing and promotion. The developed a marketing concept for a «smart orthosis», which is proposed to be implemented by LLC «Ortotechno» under the trademark «OrtoTech Smart». The paper presents the results of ABC-XYZ analysis of the assortment of LLC «Ortotechno», which allowed us to identify areas for optimizing its structure and inventories of goods. In order to improve the marketing and sales policy, the enterprise under study needs to expand partnerships; in particular, it is about establishing cooperation with various pharmacy chains, orthopedic salons and large trading platforms to increase the coverage of target markets, develop loyalty programs, introduce a referral program, and provide the opportunity for site visitors to order goods on it.
Marketing justification for improving the sales and marketing policy of "ORTOTECHNO" Ltd
Keywords: 3.075.00.00; маркетингова товарна політика підприємства; маркетингова збутова політика підприємства; ринок медичних виробів України; товари для людей з обмеженими можливостями та реабілітації; нові товари; цифрові інструменти у збуті; marketing product policy of the enterprise; marketing sales policy of the enterprise; medical products market of Ukraine; products for people with disabilities and rehabilitation; new products; digital tools in sales