Глуханюк, А. Р.Іващук, О. С.Хом’як, С. В.Чижович, Р. А.Кузьмінчук, Т. А.Семенишин, Є. М.Hlukhaniuk, A. R.Ivashchuk, O. S.Khomyak, S. V.Chyzhovych, R. A.Kuzminchuk, T. A.Semenyshyn, Ye. M.2024-01-222024-01-222021-03-162021-03-16Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії / А. Р. Глуханюк, О. С. Іващук, С. В. Хом’як, Р. А. Чижович, Т. А. Кузьмінчук, Є. М. Семенишин // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2021. — Том 4. — № 1. — С. 138–144.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/60850У статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопіїThe article presents results of the study of soybean and rapeseed vegetable oils’ qualitative composition dependence on the degree of raw materials grinding obtained by extraction in a stationary layer in a Soxhlet apparatus using methylene chloride as a solvent. A number of experiments were performed to determine the optical properties of oil by infrared spectroscopy. The absorption spectra for different oil samples are present in the article. The obtained results were compared with previous refractometric and UV-Vis spectroscopy studies.138-144ukекстракціярослинна сировинасоєва оліяріпакова оліяінфрачервона спектроскопіяextractionvegetable raw materialssoybean oilrapeseed oilIR spectroscopyВизначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопіїDetermination of qualitative characteristics of soybean and rapeseed oil by infrared spectroscopyArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 20217doi.org/10.23939/ctas2021.01.138Determination of qualitative characteristics of soybean and rapeseed oil by infrared spectroscopy / A. R. Hlukhaniuk, O. S. Ivashchuk, S. V. Khomyak, R. A. Chyzhovych, T. A. Kuzminchuk, Ye. M. Semenyshyn // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2021. — Vol 4. — No 1. — P. 138–144.