Організація комбінованих перевезень у міжнародному сполученні шляхом побудови транспортного хабу для контейнерних вантажів - Вархоляк, Любомир Васильович; Varkholiak, Liubomyr Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Останніми роками у світі спостерігається стійка тенденція до глобалізації ринку товарів і послуг, що зумовлює потребу у використанні сучасних, ефективних технологій транспортування продукції від виробника до кінцевого споживача. Найпоширенішою з них є доставка за принципом «від дверей до дверей», яка найчастіше передбачає залучення кількох видів транспорту [1]. На сьогодні ефективну реалізацію таких перевезень забезпечують комбіновані та інтермодальні перевезення, що передбачають транспортування вантажу протягом усього маршруту в незмінній вантажній тарі. Це дозволяє значно скоротити витрати часу та коштів на перевалку вантажів між різними видами транспорту [2]. Контрейлерні перевезення, зокрема, мають низку переваг: вони зменшують навантаження на дорожнє полотно, знижують інтенсивність руху на автомагістралях, сприяють зменшенню аварійності, заощаджують паливо та подовжують термін експлуатації автотранспортних засобів. Використання комбінованих технологій дає змогу не лише скоротити терміни доставки вантажів, а й підвищити якість логістичного сервісу, мінімізуючи негативний вплив автоперевезень на довкілля [3]. Створення сприятливих умов для перевізників, зокрема шляхом впровадження сучасних технологій комбінованих перевезень, сприятиме зниженню логістичних витрат на доставку вантажів, а також залученню додаткових вантажопотоків через міжнародні транспортні коридори України [4]. З огляду на це, обрана тема бакалаврської роботи, присвячена вивченню умов ефективного впровадження сучасних технологій комбінованих перевезень в Україні, є надзвичайно актуальною. 5 Метою роботи є розв’язання науково-прикладного завдання з удосконалення логістики доставки вантажів шляхом впровадження сучасних технологій комбінованого транспортування. Об’єкт дослідження – процес вантажоперевезень за допомогою комбінованого транспорту. Предмет дослідження – взаємозв’язок між організацією комбінованих перевезень і показниками ефективності логістичного ланцюга доставки вантажів.

In recent years, the world has been experiencing a steady trend towards globalization of the goods and services market, which necessitates the use of modern, efficient technologies for transporting products from the manufacturer to the end consumer. The most common of these is door-to-door delivery, which most often involves the use of several modes of transport [1]. Today, the effective implementation of such transportation is provided by combined and intermodal transportation, which involves transporting cargo along the entire route in unchanged cargo containers. This allows you to significantly reduce the cost of time and money for transshipment of cargo between different modes of transport [2]. Counter-trailer transportation, in particular, has a number of advantages: it reduces the load on the road surface, reduces traffic intensity on highways, helps reduce accidents, saves fuel and extends the service life of motor vehicles. The use of combined technologies allows not only to reduce the delivery times of goods, but also to improve the quality of logistics services, minimizing the negative impact of road transportation on the environment [3]. Creating favorable conditions for carriers, in particular by introducing modern technologies of combined transportation, will contribute to reducing logistics costs for cargo delivery, as well as attracting additional cargo flows through the international transport corridors of Ukraine [4]. In view of this, the chosen topic of the bachelor's thesis, dedicated to studying the conditions for the effective implementation of modern technologies of combined transportation in Ukraine, is extremely relevant. The purpose of the work is to solve a scientific and applied problem to improve the logistics of cargo delivery by introducing modern technologies of combined transportation. 7 The object of the study is the process of freight transportation using combined transport. The subject of the study is the relationship between the organization of combined transportation and the efficiency indicators of the logistics chain of cargo delivery.
Organization of combined transportation in international traffic by building a transport hub for boxed goods
Keywords: 6.275.02.04; комбіновані перевезення; контрейлерні перевезення; логістика; контрейлерний поїзд; транспортні витрати; combined transportation; piggyback transportation; logistics; piggyback train; transport costs. List of used literature sources 1. Sakhno A.I.; Gerasymchuk Z.V. Logistics: modern supply technologies. — Kyiv: KNEU; 2020. 2. Goncharenko O.M. Multimodal transportation in logistics chains. — Kharkiv: UkrDAZT; 2022. 3. Voznyuk V.S. Technical means and technology of piggyback transportation (explanatory note). — DUIT; 2020. 4. Ministry of Infrastructure of Ukraine. Strategy for the Development of Transport of Ukraine by 2030. — Kyiv; 2021