Ефективність застосування безпілотних літальних апаратів для підготовчого етапу оціночних робіт - Губар, Ю.; Штельмах, О.; Hubar, Yu.; Shtelmakh, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Метою дослідження є доведення ефективності застосування безпілотних літальних апаратів для підготовчого етапу оціночних робіт. Із розвитком сучасних методів дистанційного зондування території населених пунктів актуальності набуває проблема застосування безпілотних літальних апаратів для оцінювання нерухомості. Аерознімання вже протягом кількох десятиліть є ефективним інструментом для виконання геодезичних робіт, геофізичних досліджень та ведення різних видів моніторингів. Сучасні технології створення топографічних такадастрових планів ґрунтуються саме на використанні матеріалів цифрового аерознімання [Бурштинська Х., Станкевич С., 2013]. Однак собівартість застосування літаків та гелікоптерів для локального великомасштабного знімання на порядок вища, тому альтернативним рішенням є використання БПЛА для оцінювання нерухомості. Методика. Методика ґрунтується на необхідності використання БПЛА для оцінювання ринкової вартості нерухомості. Створення великомасштабних планів сільських населених пунктів на основі даних, отриманих за допомогою БПЛА, необхідне для проєктування генеральних планів [Глотов В., Кордуба Ю., 2011; Глотов В., Гуніна А., 2014]. А це, своєю чергою, пов’язано із обліком земель та встановленням меж у певному регіоні, а також необхідністю оцінювання ринкової вартості нерухомості. Безпілотні літальні апарати широко використовуються для аерознімання, оскільки є недорогою альтернативою традиційному зніманню з літаків, гелікоптерів, мотодельтапланів та супутників. Крім високої економічної ефективності, тобто здешевлення в десятки разів, БПЛА мають додаткові переваги порівняно з традиційним аеро- та космічним зніманням. Результати. Виконані дослідження доводять важливість застосування БПЛА в оцінюванні нерухомості. Мета використання БПЛА полягає у отриманні зображень території із заданими характеристиками. Відомо, що аерознімання як вид дистанційного зондування Землі – економічно і технологічно виправданий спосіб збирання просторової інформації, основа для створення кадастрових планів і карт, тривимірних моделей рельєфу і місцевості [Глотов В., Церклевич А. та ін., 2014]. Доведено, що ефективність запропонованого методу перевищує на 36 % традиційні методи оцінки нерухомості. Наукова новизна та практична значущість. Вперше виконано дослідження, пов’язані із можливістю використання БПЛА для оцінювання ринкової вартості нерухомості. В статті доведено, що використання безпілотних літальних апаратів на етапі збирання та аналізування вихідних даних дасть змогу здешевити визначення геометричних характеристик об’єкта оцінки у десятки разів порівняно із традиційними геодезичними методами, а також пришвидшить вибір об’єктів-аналогів з метою побудови математичних моделей визначення ринкової вартості відповідного сегмента нерухомості. Доведено, що безпілотні літальні апарати мають значні переваги порівняно з традиційними методами знімання, а саме: можливість досягнення надвисокого розрізнення (одиниці й десяті сантиметра) на місцевості; можливість детального знімання невеликих об’єктів і малих ділянок там, де це цілком нерентабельно або технічно неможливо зробити іншими способами, наприклад, в умовах міської забудови; мобільність; висока оперативність; екологічна чистота польотів; висока економічна ефективність (здешевлення робіт у десятки разів) тощо.

The purpose of the study is to prove the effectiveness of the use of unmanned aerial vehicles for the preparatory stage of evaluation works. In the process of development of modern methods of remote sensing of the territory of populated areas, the problem of using unmanned aerial vehicles for real estate evaluation is gaining relevance. Aerial surveying has been an effective tool for geodetic work, geophysical research and various types of monitoring for several decades. Modern technologies for creating topographic and cadastral plans are based precisely on the use of digital aerial photography materials [Burshtynska H., Stankevich S., 2013]. However, the cost of using airplanes and helicopters for local large-scale shooting is an order of magnitude higher and therefore. an alternative solution is to use UAVs for property valuation. The methodology. The methodology is based on the need to use UAVs to assess the market value of real estate. The creation of large-scale plans of rural settlements based on data obtained with the help of UAVs is necessary for the design of master plans [Glotov V., Korduba Yu., 2011; Glotov V., Gunina A., 2014]. And this, in turn, is connected with land accounting and setting boundaries in a certain region, as well as the need to assess the market value of real estate. Unmanned aerial vehicles are widely used for aerial photography, as they are an inexpensive alternative to traditional filming from airplanes, helicopters, hang gliders, and satellites. In addition to high economic efficiency, i. e. a tenfold decrease in price, UAVs have additional advantages compared to traditional aerial and space shooting. The results. The conducted studies prove the importance of using UAVs in real estate evaluation. The purpose of using a UAV is to obtain images of the territory with given characteristics. It is known that aerial photography, as a type of remote sensing of the earth, is an economically and technologically justified way of collecting spatial information, the basis for creating cadastral plans and maps, three-dimensional models of the terrain and terrain [Glotov V., Tserklevych A., etc., 2014]. It is proven that the efficiency of the proposed method exceeds by 36 % the traditional methods of real estate evaluation. Scientific innovation and practical significance. For the first time, research was carried out related to the possibility of using UAVs to estimate the market value of real estate. The article proves that the use of unmanned aerial vehicles at the stage of collection and analysis of initial data will make it possible to reduce the cost of determining the geometric characteristics of the object of evaluation by ten times compared to traditional geodetic methods, as well as speed up the process of selecting similar objects for the purpose of building mathematical models determining the market value of the relevant real estate segment. It has been proven that unmanned aerial vehicles have significant advantages compared to traditional methods of filming, namely: the possibility of obtaining ultra-high resolution (units and tenths of a centimeter) on the terrain; the possibility of detailed filming of small objects and small areas where it is completely unprofitable or technically impossible to do it in other ways, for example, in the conditions of urban development; mobility; high efficiency; environmental cleanliness of flights; high economic efficiency (decreasing the cost of work tenfold), etc.
Efficiency of use of unmanned aerial vehicles for the preparatory stage of evaluation works
Keywords: безпілотні літальні апарати; оцінка нерухомості; дистанційне зондування землі; аерознімання; UAV; estimation of the real estate; distance sensing; aerial photography; 528.44; 332.38