Правове регулювання діяльності генеральних адвокатів у контексті євроінтеграції: виклики та можливості для України - Сироватченко, Максим; Syrovatchenko, Maksym (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цій роботі вивчається проблема правового регулювання діяльності Генеральних адвокатів у контексті євроінтеграції та її вплив на сучасний розвиток правової системи України. Метою статті є аналіз викликів, з якими стикається країна у процесі адаптації національного законодавства до європейських стандартів у сфері адвокатської діяльності, а також виявлення можливостей, які цей процес може відкрити для України. У дослідженні використовувалися методи наукового аналізу та синтезу, зокрема, систематизація й узагальнення наявної наукової літератури, аналіз законодавства України та європейських країн, порівняльний аналіз правових систем, а також вивчення практики застосування європейських стандартів. У процесі аналізу змогли визначити, що основні висновки до дослідження правового регулювання діяльності ГенеральнГенеральних адвокатів у контексті євроінтеграції та викликів і можливостей для України враховують, що викликами, з якими стикається Україна у контексті євроінтеграції, є потреба у приведенні національного законодавства відповідно до європейських стандартів щодо діяльності Генеральних адвокатів. Це передбачає перегляд і вдосконалення правових норм, створення прозорих та чітких правил щодо професійної поведінки адвокатів, встановлення ефективних механізмів ліцензування та контролю за їхньою діяльністю. З другого боку, євроінтеграція відкриває перед Україною можливості для покращення стандартів надання правових послуг та підвищення якості правової допомоги. Це може призвести до підвищення якості правової системи, покращення доступу до правосуддя, зміцнення довіри до правової системи, підтримки реформ у судовій системі, а також залучення інвестицій та підтримки бізнесу. Враховуючи це, розв’язання цих завдань потребує системного підходу та активної співпраці всіх зацікавлених сторін, як на внутрішньому, так і на міжнародному рівнях.

This paper studies the problem of legal regulation of the activity of attorneys general in the context of European integration and its influence on the modern development of the legal system of Ukraine. The purpose of the article is to analyze the challenges that the country faces in the process of adapting national legislation to European standards in the field of advocacy, as well as to identify opportunities that this process can open up for Ukraine. The research used methods of scientific analysis and synthesis, in particular, systematization and generalization of existing scientific literature, analysis of the legislation of Ukraine and European countries, comparative analysis of legal systems, as well as study of the practice of applying European standards. In the course of the analysis, they were able to determine that the main conclusions of the study of the legal regulation of the activities of attorneys general in the context of European integration and challenges and opportunities for Ukraine take into account that the challenges that Ukraine faces in the context of European integration are the need to bring national legislation into line with European standards for activities of general advocates. This involves the revision and improvement of legal norms, the creation of transparent and clear rules regarding the professional conduct of lawyers, the establishment of effective mechanisms for licensing and control over their activities. On the other hand, European integration opens opportunities for Ukraine to improve the standards of providing legal services and improve the quality of legal aid. This can lead to an increase in the quality of the legal system, improved access to justice, increased confidence in the legal system, support for reforms in the judicial system, and attraction of investment and business support. Considering this, the solution of these tasks requires a systematic approach and active cooperation of all interested parties, both at the domestic and international levels.
Legal regulation of the activity of attorneys general in the context of european integration: challenges and possibilities for Ukraine
Keywords: Генеральні адвокати; ЄС; Європейський Союз; євроінтеграція; виклики для України; можливості для України; attorneys general; EU; European Union; European integration; challenges for Ukraine; opportunities for Ukraine; 340