Удосконалення роботи вантажної станції Ц у зв’язку зі зміною технології роботи під’їзної колії - Ядчишин, Галина Ігорівна; Yadchyshyn, Halyna Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Станція Ц за характером роботи є вантажною, а за обсягами - першого класу. До станції примикають три під'їзні колії (пк). Під’їзні колії пкА і пкБ обслуговуються станційним маневровим локомотивом, а пкВ - власним маневровим локомотивом. Але другий варіант організації роботи станції Ц передбачає, у зв’язку з перевантаженням станційного маневрового локомотива та очікуваним збільшенням обсягів вантажної роботи, що пкБ переходить на форму обслуговування власним локомотивом. Тому в випускній кваліфікаційній роботі розглядається: 1 варіант технології роботи станції Ц – на пкБ місцеві вагони подаються і забираються маневровим локомотивом станції Ц. 2 варіант - на пкБ місцеві вагони подаються і забираються маневровим локомотивом самого підприємства. Існуючий варіант роботи вантажної станції Ц передбачає, що станційний маневровий локомотив ЧМЕ3 обслуговує пкА і пкБ. Тобто, згідно Договору станція здійснює подавання завантажених вагонів під розвантаження та забирання завантажених і порожніх вагонів на сортувальні колії станції. При цьому приймально-здавальні операції проводяться тільки біля складів одержувача-відправника вантажу на під’їзній колій безпосередньо біля складів. Розроблений перший варіант добового плану-графіка та розраховані на його основі основні показники роботи. Технологія роботи станції проаналізована та визначені «вузькі» місця технології, які можливо змінити. Другий варіант передбачає зміну технології роботи станційного маневрового локомотива - обслуговування тільки однієї під’їзної колії, а саме, пкА. Вантажовласник пкБ переходить на таку форму, коли подавання і прибирання 4 вагонів до вантажних фронтів здійснюється власним маневровим локомотивом підприємства. При цьому, за викресленим варіантом добового плану-графіка були знову розраховані показники. Висновок наступний – зміна технології роботи пкБ, а саме її обслуговування власним маневровим локомотивом, призводить до зменшення середнього простою місцевого вагону на станції Ц, що є дуже важливим. Крім того, використання станційного локомотива протягом доби зменшується настільки, що станційний маневровий локомотив буде мати незначні резерви часу, зокрема для графікового проходження операцій екіпірування, що необхідно для безпечної експлуатації локомотива. Окрім того, вантажовласник пкБ при другому варіанті не буде сплачувати щодобово збір за подачу і забирання вагонів. Взаємовідносини станції Ц і пкБ будуть регулюватися Договором про експлуатацію під’їзної колії. Мета роботи: порівняння варіантів організації місцевої роботи вантажної станції та удосконалення її технології. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння й аналіз. Результати роботи можуть бути використані на вантажних станціях АТ УЗ для удосконалення окремих елементів технології їх роботи.

Station C is a freight station by nature of work, and by volume - of the first class. Three approach tracks (pk) adjoin the station. The approach tracks pkA and pkB are served by a station shunting locomotive, and pkV - by its own shunting locomotive. But the second option for organizing the operation of station C provides, due to the overloading of the station shunting locomotive and the expected increase in the volume of freight work, that pkB switches to the form of service by its own locomotive. Therefore, the final qualification work considers: 1 option of the technology of operation of station C – local cars are fed to and removed from the pkB by the shunting locomotive of station C. Option 2 - local cars are fed and removed from the PCB by the company's own shunting locomotive. The existing option for the operation of the freight station C provides that the station shunting locomotive ChME3 serves the PCA and PCB. That is, according to the Agreement, the station provides for the feeding of loaded cars for unloading and the removal of loaded and empty cars to the sorting tracks of the station. At the same time, acceptance and delivery operations are carried out only near the warehouses of the recipient-sender of the cargo on the access track directly near the warehouses. The first option of the daily schedule has been developed and the main performance indicators have been calculated on its basis. The technology of the station's operation has been analyzed and "bottlenecks" of the technology have been identified that can be changed. The second option provides for a change in the technology of the station shunting locomotive - servicing only one access track, namely, the PCA. The freight owner of the PCB switches to such a form when the feeding and removal of cars to the freight fronts is 6 carried out by the company's own shunting locomotive. At the same time, the indicators were recalculated according to the crossed-out version of the daily schedule. The following conclusion is that changing the technology of the PKB operation, namely its maintenance by its own shunting locomotive, leads to a decrease in the average downtime of the local car at station C, which is very important. In addition, the use of the station locomotive during the day is reduced to such an extent that the station shunting locomotive will have insignificant time reserves, in particular for the scheduled completion of equipment operations, which is necessary for the safe operation of the locomotive. In addition, the PKB cargo owner in the second version will not pay a daily fee for the delivery and collection of cars. The relationship between station C and PKB will be regulated by the Agreement on the operation of the access track. Purpose of the work: comparison of options for organizing the local work of the freight station and improving its technology. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined, and their comparison and analysis were performed. The results of the work can be used at the freight stations of JSC UZ to improve individual elements of their work technology.
Improvement of the operation of freight station C due to changes in the operation technology of the spur track
Keywords: 6.275.02.04; – під’їзна колія; вантажна станція; універсальний напіввагон; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; місцевий вагон; козловий кран; мостовий кран; агент комерційний; черговий по станції; технічний огляд; начальник станції; комерційний огляд; договір; критий склад; відкрита площадка; – approach track; freight station; universal gondola; car flow; freight flow; exhaust track; local car; gantry crane; bridge crane; commercial agent; station duty officer; technical inspection; station manager; commercial inspection; contract; covered warehouse; open area