Удосконалення публічного управління у сфері земельних відносин в контексті розвитку територіальних громад - Павлів, Оксана Володимирівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
У дисертації вирішене актуальне наукове завдання, що полягає у розробленні та обґрунтуванні напрямків удосконалення публічного управління у сфері земельних відносин України в контексті розвитку територіальних громад. У роботі удосконалено методологічний підхід до аналізу публічного управління у сфері земельних відносин, який на відміну від існуючого передбачає врахування не тільки ефективності, результативності та раціональності використання земельних ресурсів, але й бере до уваги потреби та інтереси територіальних громад та вимоги їх сталого розвитку, зокрема, запропоновано розглядати публічне управління у сфері земельних відносин, як діяльність органів публічної влади, спрямованих на забезпечення публічних потреб та інтересів, соціальної справедливості, ефективності використання земельних ресурсів, реалізації права власності на землю та екологічності землекористування. Автором також оптимізовано підхід до аналізу нормативно-правової бази у сфері земельних відносин, який на відміну від існуючого включає як аналіз земельного законодавства так і аналіз законодавства, яке регулює діяльність територіальних громад, що дало змогу виявити невідповідність процедур набуття у власність земельних ділянок ринковим принципам та публічним інтересам, а також відсутність нормативно-правових актів, що регулюють створення та діяльність земельних фондів, відсутність зобов’язань розробки планів просторового розвитку земель за межами населеного пункту. The dissertation solves a relevant scientific problem, which is to develop and substantiate directions for improving public administration in the field of land relations of Ukraine in the context of the development of territorial communities. The work improves the methodological approach to the analysis of public administration in the field of land relations, which, unlike the existing one, involves taking into account not only the efficiency, effectiveness and rationality of the use of land resources, but also takes into account the needs and interests of territorial communities and the requirements of their sustainable development. In particular, it is proposed to consider public administration in the field of land relations as the activities of public authorities aimed at ensuring public needs and interests, social justice, the efficiency of the use of land resources, the exercise of land ownership rights and the environmental friendliness of land use. The dissertation also optimized the approach to the analysis of the regulatory framework in the field of land relations, which, unlike the existing one, includes both an analysis of land legislation and an analysis of legislation regulating the activities of territorial communities, which made it possible to identify the inconsistency of the procedures for acquiring land plots with market principles and public interests, as well as the absence of regulatory legal acts regulating the creation and operation of land funds, the absence of obligations to develop spatial development plans for lands outside the boundaries of the settlement.
Improving public administration in the field of land relations in the context of the development of territorial communities
Keywords: децентралізація, публічне управління, земельні відносини, земельні ресурси, територіальна громада, розвиток територіальних громад, публічне управління у сфері земельних відносин, земельний кадастр, інвентаризація земель, аграрний сектор, реформування публічного управління, інвестиційний потенціал, геопростові дані, сталий розвиток,decentralization, public administration, land relations, land resources, territorial community, development of territorial communities, public administration in the field of land relations, land cadastre, land inventory, agricultural sector, public administration reform, investment potential, geospatial data, sustainable development; 352(477.83-25)(043.5)