Дизайн середовища психотерапевтичного центру для українців в умовах війни - Кульчицька, Дарія Юріївна; Kulchytska, Dariia Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Пояснювальна записка містить: загального тексту 160 сторінок, шість розділів, 86 рисунків, 3 додатоки, 40 джерел у списку використаної літератури. Об’єктом дослідження є дизайн інтер’єру психотерапевтичного центру. Метою дослідження є визначення засобів, що впливають на дизайн предметно-просторового середовища при проєктуванні психотерапевтичних центрів. Актуальність теми полягає у необхідності створення комфортного, інклюзивного та сприятливого для психологічного відновлення простору в закладах медичного та психотерапевтичного спрямування. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу предметно-просторового середовища на психоемоційний стан людини та використанню засобів дизайну під час формування інтер’єру психотерапевтичного центру. У роботі проведено комплексний аналіз теоретичних основ, зарубіжних та вітчизняних практик, психологічних засобів впливу дизайну, нормативних вимог і методів проєктування терапевтичних просторів. У першому розділі проаналізовано стан дослідженості теми, наукові джерела з психології дизайну, ергономіки та нейронауки, а також визначено основні напрями впливу середовища на емоційний стан людини. Опрацьовано ключові терміни, сформовано теоретичні засади дослідження та окреслено актуальність індивідуалізації простору для потреб реабілітації. Другий розділ присвячений аналізу зарубіжного та українського досвіду створення інтер’єрів, орієнтованих на ментальне здоров’я. Досліджено особливості застосування природних матеріалів, біофільних елементів, кольорових та світлових рішень, а також виявлено потребу адаптації міжнародних практик до соціокультурних умов України. 2 У третьому розділі розкрито засоби психологічного впливу дизайну: роль кольору, освітлення, фактур, планувальних рішень, акустики та сенсорного середовища. Узагальнено підходи біофільного, мінімалістичного та поведінкового дизайну та їх значення для формування терапевтичного інтер’єру. У четвертому розділі досліджено нормативні вимоги та сучасні рекомендації щодо проєктування психотерапевтичних центрів. Проаналізовано принципи безпеки, доступності, інклюзивності, логічного зонування та комфортної навігації, що є ключовими для створення ефективного реабілітаційного середовища. У п’ятому розділі подано проєктне рішення інтер’єру психотерапевтичного центру: сформовано функціональне зонування, розроблено художньо-естетичну концепцію на основі природного мінімалізму та біофільного дизайну, визначено матеріали, світлові сценарії та засоби створення емоційно безпечного простору. У шостому розділі проведено економічний аналіз та калькуляцію вартості реалізації проєкту. Підтверджено фінансову доцільність запропонованих рішень, обґрунтовано використання довговічних матеріалів і оптимізованих конструктивних елементів. Загальні висновки дослідження підтверджують, що дизайн предметно-просторового середовища має значний вплив на психоемоційний стан людини та ефективність терапевтичних процесів. Дослідження обґрунтовує важливість біофільних принципів, природного мінімалізму, адаптивних сценаріїв освітлення та інклюзивних планувальних рішень для створення психологічно безпечних та підтримуючих інтер'єрів. Розроблена дизайнерська пропозиція демонструє, що гармонійно організоване середовище може підвищити комфорт, знизити рівень стресу та сприяти одужанню користувачів психотерапевтичних центрів.

The explanatory note contains: 160 pages of total text, six chapters, 86 figures, 3 appendices, 40 sources in the list of used literature. The object of the study is the interior design of a psychotherapeutic center. The purpose of the study is to determine the means that influence the design of the subject-spatial environment when designing psychotherapeutic centers. The relevance of the topic lies in the need to create a comfortable, inclusive and favorable psychological recovery space in medical and psychotherapeutic institutions. The master's qualification work is devoted to the study of the influence of the subject-spatial environment on the psychoemotional state of a person and the use of design tools when forming the interior of a psychotherapeutic center. The work provides a comprehensive analysis of theoretical foundations, foreign and domestic practices, psychological means of design influence, regulatory requirements and methods of designing therapeutic spaces. The first section analyzes the state of research on the topic, scientific sources on design psychology, ergonomics and neuroscience, and also identifies the main areas of influence of the environment on the emotional state of a person. Key terms are worked out, theoretical foundations of the study are formed and the relevance of individualization of space for rehabilitation needs is outlined. The second section is devoted to the analysis of foreign and Ukrainian experience in creating interiors focused on mental health. The features of the use of natural materials, biophilic elements, color and lighting solutions are studied, and the need to adapt international practices to the socio-cultural conditions of Ukraine is identified. The third section reveals the means of psychological influence of design: the role of color, lighting, textures, planning solutions, acoustics and the sensory environment. The approaches of biophilic, minimalist and behavioral design and their significance for the formation of a therapeutic interior are summarized. 4 The fourth section examines regulatory requirements and modern recommendations for the design of psychotherapy centers. The principles of safety, accessibility, inclusiveness, logical zoning and comfortable navigation, which are key to creating an effective rehabilitation environment, are analyzed. The fifth section presents a design solution for the interior of a psychotherapy center: functional zoning is formed, an artistic and aesthetic concept is developed based on natural minimalism and biophilic design, materials, lighting scenarios and means of creating an emotionally safe space are determined. The sixth section conducts an economic analysis and calculation of the cost of implementing the project. The financial feasibility of the proposed solutions is confirmed, the use of durable materials and optimized structural elements is justified. The general conclusions of the study confirm that the design of the subject–spatial environment has a significant impact on a person’s psycho-emotional state and the effectiveness of therapeutic processes. The research substantiates the importance of biophilic principles, natural minimalism, adaptable lighting scenarios, and inclusive planning solutions for creating psychologically safe and supportive interiors. The developed design proposal demonstrates that a harmoniously organized environment can enhance comfort, reduce stress levels, and support recovery for users of psychotherapeutic centers.
Environmental design of a psychotherapy center for Ukrainians in wartime
Keywords: 8.022.00.01; психологія дизайну; терапевтичний простір; психотерапевтичний центр; біофільний дизайн; інтер’єр; мінімалізм; design psychology; therapeutic space; psychotherapy center; biophilic design; interior; minimalism