Застосування принципу Гамільтона-Остроградського для одержання рівнянь руху механічних систем із зосередженими інерційними ланками - Чабан, А. В.; Дубецький, С. А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Запропоновано метод побудови рівняння руху механічних систем на підставі принципу Гамільтонa-Остроградського з урахуванням дисипації. Для цього поширено згаданий принцип на реальні неконсервативні системи побудовою неконсервативного лагранжіана. The method of construction of equalization of motion of the mechanical systems is offered on the basis of the Gamyl'ton-Ostrogradskyj principle taking into account dissipation. For this purpose it is necessary to modify the known function Lagrangia by addition to her of function of internal dissipation of mechanical energy.