Удосконалення технологічного процесу ремонту паливної апаратури дизельних двигунів в умовах СТО ФОП Кіндрат, м. Львів - Паламар, Віктор Павлович; Palamar, Viktor Pavlovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проаналізовано особливості конструкції та типові несправності паливної апаратури дизельних двигунів. Вказано, що найбільш ймовірною відмовою паливної апаратури є вихід з ладу п’єзоелектричних форсунок. Вирішено проблему ускладного розбирання форсунки. Сконструйовано пристрій для розбирання та складання форсунок. Запропоновано технологію ремонту розпилювачів. Найбільш ефективним способом реставрації розпилювачів є очищення прецизійних деталей від нагару і дотирання. Для запровадження технології реставрації розпилювачів було проаналізовано відомі способи та хімічні реактиви. Вибрано хіміко-термічний спосіб очищення. Виконано аналіз приватного підприємства «Кіндрат Р». Будучи партнером корпорації Bosch Service, власник автомайстерні залишається вільним підприємцем, який отримує від компанії Bosch цілий ряд напрацювань для успішного ведення автосервісного бізнесу. Прааналізувавши усі характеристики виробничого процесу на підприємстві, можна зробити висновок, що підприємство, в цілому забезпечене технічно і технологічно, має чітку організаційну структуру. Подальший технологічний розвиток може стосуватись удосконалення існуючого обладнання для ремонту і обслуговування дизельних форсунок, зокрема того, що найчастіше використовується – пристроїв для очищення форсунок від нагару. Удосконалено планування робочих місць на дільниці ремонту паливної апаратури. Обчислено необхідну кількість робітників, а також енергоресурсів, матеріалів для виконання запланованої виробничої програми з врахуванням змін у технологічному процесі ремонту вузлів паливної апаратури. Розроблено схему нового технологічного процесу на дільниці. Проаналізовано стан охорони праці на проаналізоввано. Обчислено собівартість ремонту комплекту форсунок. Удосконалено технологію ремонту форсунок, що дає змогу виявити місце виникнення несправності з високою точністю і забезпечує зниження витрат на зайві операції розбирання-складання, заміну придатних деталей. Об’єктами дослідження є форсунки систем впорскування палива дизельних двигунів Common Rail. Предмет дослідження – залежність витрат праці і ресурсів для ремонту паливної апаратури CR Бош при збереженні якості робіт. Мета дослідження даної бакалаврської кваліфікаційної роботи є підвищити продуктивність роботи слюсаря на операціях по ремонту паливної апаратури високого тиску. При цьому якість виконання робіт має бути стало високою.

The design features and typical malfunctions of fuel equipment of diesel engines are analyzed. It was indicated that the most likely failure of fuel equipment is among of failures of piezoelectric injectors. The problem of complex disassembly of the injector is solved. A device for disassembly and assembly of injectors is designed. A technology for repairing injectors is proposed. The most effective way to restore atomizers is to clean precision parts from soot and abrasive grinding. To implement the technology for restoring injectors, known methods and chemical reagents were analyzed. A chemical-thermal cleaning method was chosen. The analysis of the private enterprise "kindrat r" was performed. Being a partner of the Bosch Service Corporation, the owner of the car service shop remains a free entrepreneur who receives from Bosch a number of developments for the successful conduct of the car service business. Having analyzed all the characteristics of the production process at the enterprise, it can be concluded that the enterprise, as a whole, is technically and technologically equipped and has a clear organizational structure. Further technological development may concern the improvement of existing equipment for the repair and maintenance of diesel injectors, in particular, the most frequently used devices for cleaning injectors from carbon deposits. The planning of workplaces at the fuel equipment repair department was improved. The required number of workers, as well as energy resources, materials for the implementation of the planned production program was calculated, taking into account changes in the technological process of repairing fuel equipment components. The scheme of a new technological process at the site was developed. the state of labor protection at the site was analyzed. the cost of repairing a set of injectors was calculated. the technology of injector repair has been improved, which allows to identify the place of occurrence of a malfunction with high accuracy and ensures a reduction in costs for unnecessary disassembly-assembly operations, replacement of suitable parts. The objects of the study are injectors of fuel injection systems of common rail diesel engines. The subject of the study is the dependence of labor costs and resources for the repair of cr bosch fuel equipment while maintaining the quality of work. The purpose of the study of this bachelor's qualification work is to increase the productivity of the mechanic in the repair operations of high-pressure fuel equipment. at the same time, the quality of work should be high.
Improvement of the technological process of fuel equipment of diesel engines repairing at the Kindrat Private Enterprise, L'viv
Keywords: 6.274.00.00; паливна апаратура; Common Rail; діагностування; ремонт; прецизійні пари; fuel equipment; common rail; diagnostics; repair; precision pairs