Дослідження властивостей автоклавних газобетонних стінових виробів для житлово-громадського будівництва - Горик, Ярослав Юрійович; Horyk, Yaroslav Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ Національний університет «Львівська політехніка» Кафедра будівельного виробництва Розширена анотація до магістерської кваліфікаційної роботи на тему : «Дослідження властивостей автоклавних стінових виробів для житлово-громадського будівництва » Студент групи БДТК-21 Горик Я.Ю. Керівник теми МКР : доц., к.т.н., Каганов В.О. Львів - 2024 Представлена магістерська кваліфікаційна робота (МКР) має на меті вивчення та дослідження технології автоклавування при виготовленні серійним способом газобетонних стінових виробів ( блоків, доборних елементів і т.д.). В процесі розробки даної МКР було досліджено: - Вивчено особливості формування низькоосновних гідросилікатів кальцію під дією тиску та температури в середині промислового автоклаву; - Дослідження звукоізоляції та теплофізичних властивостей газобетонних стінових блоків для застосування у житлово-громадському будівництві; - Визначена фактична маса та щільність газобетонних блоків і висока технологічність при використанні ніздрюватого бетону в якості стінового матеріалу; - Досліджено не органічність автоклавних газобетонних стінових виробів та виявлено факт відсутності в даному матеріалі грибку та цвілі; - Встановлено наявність в процесі автоклавування високої точності в геометричних розмірах стінових газобетонних блоках та добірних елементах ( відхилення становлять ± 2 мм) В результаті досліджень наведених в розділі НДР визначено оптимальні робочі склади газобетонного масиву та ефективні технологічні режими процесу їхнього автоклавування. В МКР було використані дані та інформація з наступних літературних джерел: 1. ДСТУ Б В.2.7-45:2010 Бетони ніздрюваті. Загальні технічні умови. 2. ДСТУ Б В.2.7-46:2010 "Цементи загальнобудівельного призначення". 3. ДСТУ Б В.2.7-131:2007 "Пісок кварцевий". 4. ГОСТ 23732–79 Вода для бетонов і разчинів. Технічні умови. 5. ДСТУ Б В.2.7-227:2009 Методи визначення характеристик тріщиностійкості (в'язкості руйнування) при статичному навантаженні. 6. ДСТУ Б В.2.7-214:2009 Будівельні матеріали. Бетони. Методи визначення міцності за контроль¬ними зразками.

The presented Master's Qualification Thesis (MQT) aims to study and research autoclaving technology in the serial production of aerated concrete wall products (blocks, supplementary elements, etc.). During the development of this MQT, the following aspects were investigated: - The peculiarities of the formation of low-base calcium hydrosilicates under the influence of pressure and temperature inside an industrial autoclave; - The sound insulation and thermophysical properties of aerated concrete wall blocks for use in residential and public construction; - The actual weight and density of aerated concrete blocks and their high technological efficiency when using cellular concrete as a wall material; - The inorganic nature of autoclaved aerated concrete wall products, as well as the absence of mold and fungi in this material; - The high accuracy in the geometric dimensions of aerated concrete wall blocks and supplementary elements during the autoclaving process (deviations amounting to ± 2 mm). As a result of the research presented in the R&D section, optimal working compositions of aerated concrete mass and efficient technological regimes for the autoclaving process were determined. The MQT utilized data and information from the following literary sources: 1. DSTU B V.2.7-45:2010 Cellular concretes. General technical specifications. 2. DSTU B V.2.7-46:2010 General-purpose cements. 3. DSTU B V.2.7-131:2007 Quartz sand. 4. GOST 23732–79 Water for concrete and mortars. Technical specifications. 5. DSTU B V.2.7-227:2009 Methods for determining crack resistance (fracture toughness) under static loading. 6. DSTU B V.2.7-214:2009 Building materials. Concretes. Methods for determining strength based on control samples.
The study of the autoclaved aerated concrete wall products properties for residential and civil construction
Keywords: 8.192.00.04