Релігійні організації як учасники дискурсу концепції прав людини - Шептицька, Марта; Sheptytska, Marta (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Здійснено теоретико-правове дослідження релігійних організацій як учасників дискурсу концепції прав людини, з’ясування особливостей сприйняття ними прав людини в історичному контексті. Доведено, що внесок західних і східних релігійних організацій у розвиток концепції прав людини не є гомологічним. Теорія прав людини є надбанням західної цивілізації, і природно, що західні релігійні організації (як католицькі, так і протестантські) розвивають свої вчення про права людини в цій культурній парадигмі. Світові релігійні організації у своїх соціальних доктринах визначають власну позицію щодо тих чи інших прав людини. Першими такі доктрини почала формувати католицькі та протестантські релігійні організації, а наприкінці ХХ ст. це питання актуалізувалося і в середовищі православних церков. З’ясовано, що у сучасних провідних релігіях світу можна простежити дві полярні позиції, з одного боку акцентується на дотриманні всіх прав людини, задекларованих міжнародно-правовими документами, з іншого – вказується на відмінності розуміння ними прав людини та ліберально правовим тлумаченням. Зайнята ними позиція залежить від того, які аспекти цієї проблеми вони вважають для себе пріоритетними

The article carries out a theoretical and legal study of religious organizations as participants in the discourse of the concept of human rights, clarification of the peculiarities of their perception of human rights in the historical context. It is proved that the contribution of Western and Eastern religious organizations to the development of the concept of human rights is not homologous. Human rights theory is a legacy of Western civilization, and it is natural that Western religious organizations (both Catholic and Protestant) develop their human rights teachings within this cultural paradigm. World religious organizations in their social doctrines define their own position regarding certain human rights. Catholic and Protestant religious organizations were the first to form such doctrines, and at the end of the 20th century. this issue became relevant in the Orthodox Churches as well. It has been found that two polar positions can be traced in the modern leading religions of the world, on the one hand, emphasis is placed on the observance of all human rights declared by international legal documents, on the other hand, differences in their understanding of human rights and liberal legal interpretation are indicated. The position they take depends on which aspects of this problem they consider to be their priority
Religious organizations as participants in the discourse of the concept of human rights
Keywords: право; права людини; релігія; релігійні організації; концепція; декларація; цінності; механізм захисту прав людини; держава; суспільство; law; human rights; religion; religious organizations; concept; declaration; values; human rights protection mechanism; state; society; 340.1