Біосинтез та властивості поверхнево-активних речовин штаму rhodococcus erythropolis Au-1 - Корецька, Н. І.; Пристай, М. В.; Карпенко, О. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Встановлено, що штам R. еrythropolis Au–1 синтезує клітинно-зв’язані трегалозоліпіди (0,4-2,9 г/л) та екзополісахариди (1,6-8,3 г/л) під час росту на поживних середовищах із різними джерелами вуглецю. Показано, що за передпосівного оброблення насіння продуктами синтезу цього штаму морфометричні параметри проростків пшениці, ріпаку та суріпиці, зокрема під час росту на забрудненому нафтою середовищі, зростали на 8,0 – 110,9 %. It was established that strain R. erythropolis Au-1 synthesizes cell-associated trehalose lipids (0.4-2.9 g/l) and exopolysaccharides (1.6-8.3 g/l) during the growth on nutrient medium with different carbon sources. After pre-sowing treatment of seed by products of this strain morphometric parameters of wheat, rape and coleseed seedlings, including during the growth on oil-polluted environment were increased on 8.0-110.9 %.
Keywords: Rhodococcus; трегалозоліпіди; екзополісахариди; передпосівне оброблення насіння; trehalose lipids; exopolysaccharides; pre-sowing treatment of seeds