Автоматизована система керування електроприводом мостового крана - Зубач, Василь Володимирович; Zubach, Vasyl Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження – електропривод механізму переміщення візка мостового крану. Предмет дослідження процес електромеханічного перетворення енергії в асинхронному електроприводі. Мета роботи – розробка системи електроприводу механізму піднімання мостового крану з підвищеними енергетичними показниками. У вступі проаналізовано питання удосконалення електроприводу механізму підіймання вантажу мостових кранів. У першому розділі пояснювальної записки проаналізовано особливості використання піднімально-опускальних механізмів кранів. Описано технологічний процес та приведено опис обладнання, яке використовується в кранах та конструкція механізму підйому крана. В другому розділі приведено аналіз вимог до формування механічних характеристик електроприводів мостових кранів. Третій розділ присвячено огляд систем електроприводів, які б забезпечували виконання приведених вимог до механізму піднімання мостового крану. Приведено класифікацію електроприводів, які призначені для використання на кранах, реалізованих на постійному та змінному струмах. З урахуванням переваг систем ПЧ-АД в електроприводі механізмів піднімання мостових кранів обрано варіант ПЧ-АД з короткозамкненим ротором. У четвертому розділі на основі технічних параметрів механізму підйому крану проведено попередній розрахунок величини потужності двигуна та зроблено перевірку двигуна за нагрівом з використанням визначення середньоквадратичного (еквівалентного з точки зору нагріву) моменту навантаження. П?ятий розділ присвячено обґрунтуванню вибору системи управління електрообладнанням, спроектовано функціональну системи, вибрано частотний перетворювач та тип контролера. В шостому розділі отримані параметри комп?ютерної структурної Simulink-моделі з приводним асинхронним короткозамкненим двигуном типу 4А190С6У3 та проведено дослідження динамічних режимів спроектованої електромеханічної системи піднімання вантажу мостового крана з використанням комп?ютерного симулювання. Приведено висновки по роботі та список використаних в роботі літературних джерел.

The object of research is the electric drive of the mechanism for moving the trolley of an overhead crane. The subject of research is the process of electromechanical energy conversion in an asynchronous electric drive. Purpose - to develop a system of electric drive of the mechanism of lifting the bridge crane with increased energy performance. The introduction analyzes the issues of improving the electric drive of the load lifting mechanism of overhead cranes. The first section of the explanatory note analyzes the peculiarities of using the lifting and lowering mechanisms of cranes. The technological process is described and the equipment used in cranes and the design of the crane lifting mechanism are described. The second section analyzes the requirements for the formation of mechanical characteristics of electric drives of overhead cranes. The third section is devoted to an overview of electric drive systems that would ensure the fulfillment of the above requirements for the overhead crane lifting mechanism. The classification of electric drives intended for use on cranes implemented on direct and alternating currents is given. Taking into account the advantages of VFD systems in the electric drive of bridge crane lifting mechanisms, a variant of VFD with a squirrel-cage rotor was chosen. In the fourth section, based on the technical parameters of the crane lifting mechanism, a preliminary calculation of the motor power was made and the motor was checked for heating using the determination of the rms (equivalent in terms of heating) load moment. The fifth section is devoted to the justification of the choice of the electrical equipment control system, the design of the functional system, the selection of the frequency converter and the type of controller. In Chapter 6, the parameters of a computer structural Simulink model with a 4A190C6U3 type asynchronous squirrel-cage motor are obtained and the dynamic modes of the designed electromechanical system for lifting a load of an overhead crane are studied using computer simulation. The conclusions of the work and the list of references used in the work are given.
Automated control system for the electric drive of an overhead crane
Keywords: 8.141.00.11; тиристорний частотний перетворювач; контролер; критичний момент; Simulink-модель; модельний блок; thyristor frequency converter; controller; critical moment; Simulink model; model block