Економія ресурсів при будівництві автодорожніх мостів з урахуванням шарів дорожнього полотна - Піскунов, В.; Марчук, О.; Гриневицький, Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002)
Розглянуто шляхи збереження матеріальних та енергетичних ресурсів при будівництві та реконструкції різноманітних споруд, що випливають із уточнення їх розрахункових схем використання просторових схем, віддаючи перевагу двовимірним та одновимірним; урахування спільної роботи основних несучих (силових) частин будівель з елементами, які мають суто технологічні конструктивні функції. Подано два приклади, що стосується автодорожніх мостів. Результати розрахунку дають змогу заощадити витрати арматури та енергії. Наголошено також, що застосування композитних матеріалів у будівництві також заощаджує ці витрати. Загалом вказані засоби при великому обсязі будівництва та реконструкції мостів дають певний ефект економії ресурсів та продовження терміну надійної роботи конструкції.

The ways of saving material both power resources surveyed at construction and renovation of manifold facilities, which follow from refinement of their computational schemes usage of the space schemes in advantage two-dimensional and one-dimensional; the registration of common activity of the basic carrying (power) parts of buildings with units, which have especially technological design functions. Two examples are submitted which concern road bridges. The outcomes of calculation permit to save expenditures of the reinforcement and energy. Is indicated, that the application of composite materials in construction also saves these expenditures. In common, indicated resources at a major volume of construction and the renovations of bridges give particular effect of saving of resources and prolongation of the term of a reliable operation of a construction.
Keywords: 539.3