Дослідження основних показників руху транспортних потоків перед нерегульованими пішохідними переходами - Лисий, Віталій Володимирович; Lysyi, Vitalii Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Нерегульовані пішохідні переходи є важливими елементами міської транспортної інфраструктури, оскільки дозволяють пішоходам перетинати проїжджу частину без додаткових засобів регулювання, таких як світлофори чи підземні переходи. Однак їх використання часто супроводжується ризиками, пов’язаними з недостатньою видимістю, високою швидкістю руху автомобілів та непередбачуваною поведінкою учасників дорожнього руху [1-3]. Одним із ключових факторів, що впливають на взаємодію між пішоходами та автомобілями на нерегульованих переходах, є швидкість руху транспортних засобів. Чим вона вища, тим менше часу у водія для реакції на появу пішохода. Це особливо критично в умовах поганої видимості або коли водій зайнятий іншими діями, такими як використання телефону чи розмови з пасажирами. Важливу роль відіграє також оглядовість переходу. Припарковані автомобілі, рекламні конструкції чи інші об’єкти можуть обмежувати видимість пішохода, що створює додатковий ризик для всіх учасників руху [4-6]. Поведінка пішоходів також є значним чинником у цьому процесі. Деякі люди, не переконавшись у безпеці, можуть раптово виходити на проїжджу частину, особливо якщо вони поспішають або впевнені, що водії поступляться їм дорогою. Водночас не всі водії знижують швидкість перед переходом або готові пропустити пішоходів, навіть якщо ті вже знаходяться на розміченій зоні перетину дороги. Така ситуація часто спостерігається у великих містах, де рух є дуже інтенсивним, і водії намагаються мінімізувати затримки під час руху. Нерегульовані переходи часто стають місцями підвищеної аварійності. Однією з основних причин є раптовий вихід пішоходів на проїжджу частину, що може призвести до зіткнення з автомобілем. Крім того, багато водіїв просто не встигають зреагувати вчасно, особливо якщо вони рухаються зі швидкістю, що значно перевищує дозволені норми для міських вулиць. Додатковим чинником ризику може бути неправильне розташування переходів, зокрема в місцях з поганою оглядовістю чи високою інтенсивністю руху. Щоб зменшити ризики та зробити нерегульовані переходи більш безпечними, необхідно застосовувати певні інфраструктурні рішення. Одним з найпростіших заходів є встановлення додаткового освітлення, яке допомагає зробити пішоходів більш помітними у темний час доби. Ефективним методом є також підняті переходи, що змушують водіїв знижувати швидкість перед зоною можливого виходу пішоходів. Додаткові дорожні знаки та чітка розмітка привертають увагу водіїв і змушують їх бути більш уважними. Також корисним заходом є впровадження острівців безпеки, які дають пішоходам можливість безпечно очікувати можливості завершити перехід, не перебуваючи в зоні потенційного ризику. Взаємодія між пішоходами та автомобілями на нерегульованих переходах є складним процесом, що залежить не лише від поведінки учасників дорожнього руху, а й від умов міської інфраструктури та рівня дотримання правил. Для підвищення загальної безпеки необхідно комплексно підходити до питання організації таких переходів, покращуючи їх видимість, знижуючи швидкість руху на відповідних ділянках та підвищуючи відповідальність як водіїв, так і пішоходів. Об’єкт дослідження – нерегульовані пішохідні переходи у м. Львові. Предмет дослідження – первинні показники транспортного потоку на нерегульованих пішохідних переходах. В результаті проведених досліджень отримано залежності зміни швидкості руху транспортних засобів перед нерегульованими пішохідними переходами залежно від кількості смуг руху, а також інтенсивностей транспортного та пішохідного потоків.

Unregulated pedestrian crossings are important elements of urban transportation infrastructure, as they allow pedestrians to cross the roadway without additional traffic control devices such as traffic lights or underpasses. However, their use is often accompanied by risks associated with insufficient visibility, high vehicle speeds, and unpredictable behavior of road users [1-3]. One of the key factors affecting the interaction between pedestrians and cars at unregulated crossings is the speed of vehicles. The higher the speed, the less time a driver has to react to a pedestrian. This is especially critical in conditions of poor visibility or when the driver is engaged in other activities, such as using the phone or talking to passengers. The visibility of the crosswalk also plays an important role. Parked cars, advertising structures, or other objects can limit the visibility of a pedestrian, which creates an additional risk for all road users [4-6]. Pedestrian behavior is also a significant factor in this process. Some people may suddenly step out into the roadway without making sure it is safe, especially if they are in a hurry or are confident that drivers will yield to them. At the same time, not all drivers slow down before crossing or are willing to let pedestrians pass, even if they are already in the marked crosswalk. This situation is often observed in large cities where traffic is very heavy and drivers try to minimize delays while driving. Unregulated crossings often become places of high accident rates. One of the main reasons is that pedestrians suddenly enter the roadway, which can lead to a collision with a car. In addition, many drivers simply do not have time to react in time, especially if they are traveling at speeds that significantly exceed the permitted standards for city streets. An additional risk factor can be the incorrect location of crosswalks, particularly in places with poor visibility or high traffic volumes. To reduce the risks and make unregulated crossings safer, certain infrastructure solutions need to be implemented. One of the simplest measures is to install additional lighting to help make pedestrians more visible at night. Raised crosswalks, which force drivers to slow down in front of a possible pedestrian exit zone, are also effective. Additional road signs and clear markings attract the attention of drivers and make them more attentive. Another useful measure is the introduction of safety islands, which allow pedestrians to safely wait to complete their crossing without being in a potentially dangerous area. The interaction between pedestrians and cars at unregulated crossings is a complex process that depends not only on the behavior of road users, but also on the conditions of the urban infrastructure and the level of compliance with the rules. To improve overall safety, it is necessary to take a comprehensive approach to the organization of such crossings, improving their visibility, reducing traffic speeds in the relevant areas, and increasing the responsibility of both drivers and pedestrians. The object of the study is unregulated pedestrian crossings in Lviv. The subject of the study is the primary indicators of traffic flow at unregulated pedestrian crossings. As a result of the research, the dependencies of changes in the speed of vehicles in front of unregulated pedestrian crossings, depending on the number of lanes, as well as the intensity of traffic and pedestrian flows, were obtained.
Study of the main indicators of traffic flow before unsignalized pedestrian crosswalks
Keywords: 3.275.03.04; – транспортний потік; інтенсивність руху; пішохідний перехід; миттєва швидкість; traffic flow; traffic intensity; pedestrian crossing; instantaneous speed