Прогнозований скринінг біологічної активності тіосульфонатних похідних піримідину - Монька, Н. Я.; Стадницька, Н. Є.; Чарка, Р. В.; Роман, Ю. В.; Шиян, Г. Б.; Хоміцька, Г. М.; Лубенець, В. І.; Monka, N. Ya.; Stadnytska, N. Ye.; Charka, R. V.; Roman, Y. V.; Shiyan, G. B.; et al. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Піримідин та його похідні є важливими об’єктами для хімічного синтезу та розробки на їх основі нових лікарських засобів. Відоме практичне застосування ряду речовин з піримідиновим гетероциклом у медичній практиці. Проведено прогнозований скринінг біологічної активності, цитотоксичності та токсичної дії на щурах деяких синтезованих тіосульфонатів піримідину з використанням відповідних on line програм. Виявлено, що вони є малотоксичними речовинами з широким спектром біологічної дії та високим значенням ймовірної активності, що засвідчує доцільність продовження експериментальних досліджень їхньої біологічної дії, зокрема протиракової. Особливої уваги для поглибленого вивчення заслуговує S-(4,6-диметилпіримідин-2-іл) бензенсульфонотіоат.

Pyrimidine and its derivatives are important objects for chemical synthesis and development of new drugs based on them. There is a practical application of a number of substances with a pyrimidine heterocycle in medical practice. We performed a predicted screening of biological activity, cytotoxicity and toxicity in rats of some synthesized pyrimidine thiosulfonates using appropriate on-line programs. It was found that they are low-toxic substances with a wide range of biological action and a high value of probable activity, which indicates the feasibility of continuing experimental studies of their biological action, in particular anticancer. S- (4,6-dimethylpyrimidin-2-yl) benzenesulfonothioate deserves special attention for in-depth study.
Predicted screening of biological activity of thiosulphonate pyrimidine derivatives
Keywords: піримідин; естери тіосульфокислот; прогнозована активність; токсичність; цитотоксичніть; pyrimidine; thiosulfonic acid esters; predicted activity; toxicity; cytotoxicity